I en pressemelding fredag kom det fram at etterforskningen av Sjøvegan-drapet er inne i en avsluttende fase.

Gjenstår etterforskningsskritt

Basert på den kunnskapen politiet har i dag forventes det å kunne oversende saken til påtalemessig avgjørelse i løpet av et par måneder. Det gjenstår blant annet følgende etterforskningsskritt:

n 5–10 avhør av vitner

n Gjennomgang av elektronisk beslag

n Avklaring av siktedes alder

n Nytt avhør av siktede

I sin kjennelse av 15. august besluttet Nord-Troms tingrett at siktede kan holdes varetektsfengslet inntil 12. september 2018. Etterforskningen så langt bekrefter at siktede, sammen med flere andre, utførte hagearbeid hjemme hos Marie Louise Bendiktsen cirka to måneder før drapstidspunktet.

Vil ikke kommentere

Til Folkebladet sier Nilsen at han ikke vil kommentere om de har andre spor/bevis som knytter siktede til offer eller åsted.

– Det handler om det vi jobber med utover DNA. Vi er ikke der at vi kan kommentere dette nå, sier han.

– Heller ikke et ja eller nei svar om dere har flere ting?

– Nei, jeg vil ikke svare på det nå. Vi kommenterer ikke nå hva vi eventuelt har av andre spor enn DNA-sporet, sier Nilsen.

Omstridte konklusjoner

DNA materialet politiet hadde for 20 år siden var for skadd til å få en fullverdig DNA-profil. Men det har ny teknologi klart. Politiet har hele tiden hevdet at det kun kunne brukes til å utelukke personer.

– Kan du fortelle om materiale stammer fra hår, sæd eller andre ting?

– Nei, det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer Nilsen.

– Hvis man kunne utelukke personer, hvor mange ble utelukket fra saken for 20 år siden?

– Det var nok omstridt det som skjedde den gangen, blant annet ble det brukt utenlandsk ekspertise. Men jeg kan ikke gå mer i dybden på det enn at det var omstridt. Det er nok konklusjoner som ble gjort den gangen som en kan sette spørsmålstegn ved i dag. Men i dag forholder vi oss til ny teknologi, sier Nilsen.

– Kan du gi en vurdering av hvor sterk sak dere har så langt?

– Vi skal utføre etterforskningen og påtalemyndigheten skal gjøre den vurderingen du spør om. Det spørsmålet må du stille påtamyndighetene når saken blir sendt dit, svarer Nilsen.

– Har kommet videre i saken

– Har vitnene bidratt til å belyse saken?

– Alle etterforskningskritt fører oss videre. Samla sett har vi kommet videre i saken. Det kommer hele tiden inn ny informasjon. Det ligger også mye informasjon og dokumentasjon i denne saken og vi har gått tilbake til mye av den informasjon som ligger der og gjort nye analyser. Og det bringer oss videre. Det er dette som skal bygge opp et bilde av siktedes rolle og det påtale skal vurdere når en kommer til tiltalespørsmålet, sier han.

Kom til Salangen året før

Siktede er Tamil fra Sri Lanka og kom til Norge som asylsøker i januar 1997. Han kom til Sjøvegan Asylmottak i februar 1997. I september samme år ble han overført til bosettingstjenesten i Salangen kommune, og var da ikke lenger tilknyttet Sjøvegan Asylmottak. Han flyttet til Stavanger i april 1999, og derfra til Finnmark i desember 1999. I mars 2001 flyttet han til Oslo, der han senere giftet seg og stiftet familie. Siktede begikk gjentatt kriminalitet fram til han ble utvist i to år i 2014. I desember 2016 kom han tilbake til Norge og oppholdt seg her til mars 2017. Neste retur til Norge var onsdag 20. juni 2018.