Politiet bekrefter: Mannen som er siktet for Sjøvegan-drapet hadde sommerjobb hos drapsofferet

– Vi vet at han et par måneder før drapstidspunktet utførte noe hagearbeid hjemme hos Marie-Louise Bendiktsen, sier lensmann Andreas Nilsen i Midt-Troms politidistrikt til NRK.

ÅSTED: Politiet bekrefter nå at det var en relasjon mellom den siktede 37-åringen i Sjøvegan-drapet og drapsofferet.  Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB

nyheter

59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen ble funnet voldtatt og drept i sin nedbrente bolig i Sjøvegan i Salangen kommune i Troms, 15. juli 1998.

Politiet nærmer seg en avslutning på Sjøvegan-drapsgåten

To tiår etter drapet på Marie-Louise Bendiktsen i Salangen i Troms har politiet avhørt nye vitner i saken. Nå nærmer de seg en avslutning på drapsgåten.


23. juni i år ble det kjent at en 37 år gammel mann er pågrepet og siktet for drap, voldtekt og ildspåsettelse. Han var mindreårig asylsøker i 1998 og tilknyttet Sjøvegan asylmottak. Den siktede mannen har tamilsk opprinnelse og kom enten via Sjøvegan asylmottak eller ble direkte bosatt fra transittmottak, noe som ikke var uvanlig på den tiden.

Flere kilder har tidligere fortalt til Folkebladet at den siktede brukte å klippe plenen for Bendiktsen. Nå bekrefter politiet at det var en relasjon mellom den siktede og drapsofferet.

– Vi vet at han et par måneder før drapstidspunktet utførte noe hagearbeid hjemme hos Marie-Louise Bendiktsen. Dette arbeidet gjorde han sammen med andre asylsøkere. Det var for så vidt vanlig i Salangen at asylsøkere hadde den type arbeidsoppdrag for private. Det var ikke organisert, men tilfeldige oppdragsgivere betalte for ulike gjøremål, sier lensmann Andreas Nilsen til NRK.

Bekjente om den siktede i Sjøvegan-drapet:

– En veldig stille, ydmyk og rolig gutt

Dette sier en som kjente den siktede mannen i Sjøvegan-drapet: «Jeg kunne aldri tenkt meg at han kunne gjøre noe slikt»


Nilsen forteller til NRK at Marie-Louise Bendiktsen fikk tips av venner i kommunen om hvem hun kunne spørre for å få hjelp til arbeidet.

– Siktede var én av dem hun fikk navnet til. Så vidt vi kjenner til per nå, var han hos henne ved ett tilfelle og gjorde hagearbeid. Ut over det ønsker vi ikke å gå inn i detaljer om hvor godt de to kjente hverandre, sier Nilsen.

Den siktede mannen ble pågrepet på Gardermoen lufthavn på formiddagen onsdag 20. juni i det han ankom landet. Da hadde politiet fulgt bevegelsene hans i flere måneder.

Mannen som var 17 år da drapet skjedde er siktet for drap, voldtekt og ildspåsettelse, men nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

Ifølge lensmann Nilsen gjenstår det rundt ti avhør i saken før etterforskningen er ferdig. Politiet vil også fastslå siktedes alder.

– Per i dag legger vi til grunn at han var mindreårig da drapet skjedde. Men generelt vet vi at mange asylsøkere som kom til Norge på den tida, løy på alderen. De ønsket å fremstå som mindreårige, fordi det ga dem andre vilkår enn om de var voksne. Det er viktig å få avklart om siktede var eldre enn han opplyste på asylintervjuet. Det har betydning for straffeutmålingen, sier Nilsen til statskanalen.