Fagseminaret, som har fått navnet «Grønn energi i blå næring» finner sted fredag ettermiddag i Husøy samfunnshus. I år som i fjor er det Profilgruppa, Sjømatklyngen Senja og Husøydagan som samarbeider om arrangementet.

At årets seminar kommer til å dreie seg om energi er ikke helt tilfeldig, forteller Linda Lien i Sjømatgruppen Senja.

– Strøm og energi er et viktig tema, som vi i Sjømatgruppen er nesten like opptatte av som vei. Det er fordi vi har det vi kaller et ganske kritisk behov for mer strøm, spesielt til industrien på Nord-Senja. For noen bedrifter er det ganske krise, sier Lien.

To strømkilder

Ståa i dag er at Senja forsynes med strøm fra kun én kilde, noe Lien understreker også gir ustabilitet.

– I samarbeid med Troms Kraft har vi jobbet veldig mye med å dokumentere både den manglende stabiliteten, samt hvor stort strømbehovet blir i årene fremover. Det er også kommet på bordet det å utrede utbygging av en strømlinje fra Kvaløya under havet og til Botnhamn, slik at vi får to strømkilder til øya. Men det er en kostnavdskrevende investering, og vi vet jo også at slike utbygginger tar lang tid, poengterer Lien.

Mange innledere

Fagseminaret skal imidlertid ikke bare dreie seg om strømutfordringene på Senja.

– litt forskjellige drypp, Under seminaret skal blikket nemlig også vendes på sjømatnæringa, der det stilles spørsmål om hvor langt næringa egentlig har kommet når det gjelder bærekraftig energiforbruk.

– Det vil handle om forventinger til hvordan flåtesida blir drevet fremover — er elsjarker bare fantasier, eller vil vi kunne føre større deler av flåten over på hybrid eller elkraft?. sier Lien.

En rekke innledere stiller på arrangementet — fiskekjøper Egil Johansen, Bård Meek-Hansen fra Grovfjord Mek, fisker fra Karlsøy, Bent Gabrielsen, Jan Kjetil Paulsen fra Bellona, Toini Løvseth fra Alcoa, Mathias Bimberg fra Prime Capital, professor i solenergi, Tobias Böstrøm og Anita Foshaug fra Troms Kraft Nett.

– Hvor mange kommer på seminaret tror dere?

– Interessen for fredagsseminaret har jo bygget seg opp år for år. Det startet med 20-30 deltaker da vi startet for omlag fem år siden, og i fjor var vi 75. Ut ifra interessen som er meldt denne gangen er jeg overbevist om at det blir fullt hus — kanskje fort 150 stykker,