Han trekker fram en utrykning til Lensmannsjordet på Sjøvegan 2. august. I bekymringsmeldingen skriver han at det møtte kun tre brannfolk som var klar til innsats, der en av dem hadde ferie og det var en tilfeldighet at han var i Salangen. Han legger til overfor Folkebladet at det kom to brannfolk til etter at alt var under kontroll.

Ber ledelsen ta saken

Brannkonstabelen ber på det sterkeste at ledelsen tar saken videre for en sikker og forutsigbar hverdag for innbyggerne.

– Det gikk heldigvis bra uten alvorlige utfall. Men dette blir for dårlig. Hva om det hadde vært en storbrann vi kom til, spør han.

– Jeg ønsker å få svar på om vi har denne situasjonen for å spare penger eller om det er rot fra ledelsen. Tidligere har det vært slik at varabrannsjef har hatt oversikt over hvem som har vært på ferie og ikke, og lagt opp en plan for hvem som er tilgjengelig. Jeg vil at dette skal blir forutsigbart fremover, sier han.

Gjennomførte uanmeldt tilsyn

Rådmann Frode Skuggedal tok tak i situasjonen etter han mottok bekymringsbrevet 10. august. Salangen kommune har også et tilsynsansvar i slike saker. Tirsdag gjennomførte han, teknisk sjef og personalsjefen et uanmeldt tilsyn ved det lokale brannvesenet, blant annet for å få et svar på hva som skjedde 2. august. Folkebladet snakka med Skuggedal en time ut i tilsynet.

– Vi har gått igjennom grunnlaget og det kommunale ansvaret. Jeg må ta noen forbehold fordi vi ikke er ferdig. Det startet med bekymringsmeldingen, men før det har jeg også fått ei avviksmelding på teknisk utstyr. Da var brannsjefen selv inne og ga styringer. Vi følger opp den delen nå, sier Skuggedal.

Mangelfulle rutiner og brudd

– Når det gjelder de enkelte brannkonstablene i Salangen så er de helt fantastiske. En gjennomgang av listene viser fantastisk oppmøte under skarpe situasjoner. Og den enkelte konstabel i Salangen har en veldig god kompetanse. Det er ikke her utfordringene ligger. Tvert imot, de gjør en veldig god jobb. Men vi har avdekket til dels mangelfulle rutiner og brudd på rutiner. Dette går på systemet. Så langt tyder det på at det er mangler på og rundt vaktlistene. Det har vi avdekket så langt, sier han.

– Hvem har ansvaret for vaktlistene?

– De settes opp i samarbeid med avdelingsleder brann. Men jeg vi ta et forbehold nå fordi jeg også vil se på rutinene mellom lokalt brannvesen og brannmesteren. Jeg er litt usikker på disse rutinene. Vi må være sikre på at episoder som skjedde 2. august ikke skjer igjen. De var totalt fire på den utrykningen, noe som møter kravet. Men dem kom til veldig forskjellig tid. Noen hadde lang kjøring for å komme fram. En måtte kjøre 24 kilometer for å være med på utrykningen, sier Skuggedal.

Setter inn strakstiltak

– Vi kommer nå til å sette inn en del strakstiltak for at beredskapen skal være på plass til enhver tid, fortsetter han.

– Får det lokale brannvesenet nok ressurser fra kommunen?

– Ja, dette dreier seg ikke om ressurstilgangen, det handler om rutiner som enten er mangelfulle eller blir brutt. Tvert imot, vi har brukt store ressurser på opplæring av brannmannskapene i Salangen, noe som også vises når de er på utrykning, svarer Skuggedal.

– Det er veldig bra at det ble varslet til meg når det oppleves slik som brannen 2. august. Jeg er veldig takknemlig for det, avslutter han.

Rådmann Frode Skuggedal setter inn strakstiltak. Foto: Morten Dokka