Det var en sen kveld i juni i år at senjaværingen tråkket for hardt på gassen da han kjørte over Gisundbrua. Politiets stasjonære trafikkontroll målte det til at mannen holdt en fart på 79 kilometer i timen.

Som kjent er fartsgrensa på brua 50 kilometer i timen.

Ulemper ved tap av førerkortet

Mannen avga en uforbeholden tilståelse da saken gikk for Senja tingrett nylig. Mannen sa heller ikke noe på at han ble ilagt en bot på 10.500 kroner for råkjøringa.

Han argumenterte imidlertid imot at han skulle bli fratatt førerkortet. I retten forklarte senjaværingen at en slik straff ikke bare ville gå ut over han selv, men et nært familiemedlem som han har et stort omsorgsansvar for. Dette ble også dokumentert gjennom en legeerklæring, der det også ble gjort et poengt ut av at mannen bor perifert til uten mulighet for offentlig transport.

I det nedre sjiktet

Tapsforskriften tilsier at man ved hastigheter mellom 76 og 82 kilometer i timen, i en 50-sone, skal fratas førerkortet fra tre til seks måneder. Til tross for mannens innsigelser mot å bli miste «lappen», konkluderte tingretten med at det ikke var en stor nok unntakssituasjon til å fravike fra tapsforskriften.

«Tvert imot er det helt vanlig at tap av føreretten medfører praktiske problemer. Er situasjonen slik at man er svært avhengig av å beholde sin førerett er det noe man må innrette sin kjøring etter, slik at man ikke risikerer å sette seg i en situasjon hvor man kan tape føreretten.», heter det i dommen fra Senja tingrett.

Retten kom likevel til at en slik straff — i den omsorgssituasjonen som mannen er i — er vesentlig mer byrdefull enn det som normalt kan påregnes. Tapstiden ble derfor satt til tre måneder, altså helt i det nedre sjiktet av tapsforskriftens anbefalinger.