Kapasiteten og de faste overføringene til drift og leie blir dermed redusert med 20 prosent.

Taper leie og driftstilskudd

Det samme skjer ved resten av ordinære asylmottak i Norge bortsett fra ett mottak i Kristiansand. Slik vil UDI få en samlet reduksjon på 650 mottaksplasser i landet. Det betyr at det ryker mange arbeidsplasser på mottakene. For Sjøvegan asylmottak betyr det at faste plasser reduseres til 87 og stykkpris-plasser blir redusert til 22. Kommunen taper 378.000 i leieinntekter og 1.212.000 kroner på faste driftstilskudd om det blir slik UDI nå legger opp til. Men i samme runde vil UDI ta i bruk opsjonsplasser til 30 nye asylsøkere i Salangen kommune på grunn av at flere flyktninger fra Tyrkia har kommet til Norge i sommer.

Hemmeligholdt brevet

Brevet UDI har sendt Salangen kommune ble stemplet unntatt offentlighet etter paragraf 23 tredje ledd i offentlighetsloven. Folkebladet ba om innsyn mandag, og UDI ga innsyn samme dag. Avisa fikk også innsyn i svaret kommunen hadde gitt UDI. Også dette var unntatt offentlighet etter paragraf 23. Folkebladet tok opp dette med kommunalsjef Johnny Sagerup i Salangen kommune som sendte brevet til UDI og stemplet det unntatt offentlighet.

– På hvilke grunnlag ble dette brevet stemplet unntatt offentlighet?

– Utgangspunktet var vel at UDIs brev til oss var unntatt offentlighet, vi responderte på dette, svarer han.

– Kommunen skal selvstendig vurdere sine brev om de er unntatt offentlighet eller ikke etter lovverket?

– Ja, egentlig tenkte jeg ikke så mye på det. Men jeg har ikke så mye annet å si enn at jeg egentlig burde nok vurdert det, svarer han.

I brevet Sagerup sendte ber han UDI vurdere å redusere med 15 prosent, ikke 20 prosent slik UDI legger opp til. Men så langt har ikke Sagerup mottatt svar fra UDI.

Bedt om å ta imot flere

I brevet fra UDI kommer det fram at det fram til juni lå an til at kapasiteten i ordinære mottak ville måtte reduseres fra oktober 2018. Men så kom en økning av asylsøkere fra Tyrkia i juni og i begynnelsen av juli. Om økningen vedvarer vil det bli for få ordinære plasser i løpet av høsten. I denne forbindelse har UDI henvendt seg til Salangen kommune om å ta i bruk opsjonsplasser. Det er snakk om 24 faste plasser og 6 stykkprisplasser som sannsynligvis har en karakter av midlertidighet. Kommunen har svart UDI at de er klar til å ta imot nye asylsøkere fra 20. august. Kommunalsjef Johnny Sagerup forteller at planen er å først fylle opp mottaket. I tillegg skal det etablereres inntil 30 plasser til dispensasjon i Elvenes leir i Øvre Salangen.

Plasseres på Elvenes

– Vi har gjort noen avtaler med Astafjord Utvikling som driver Arena Elvenes. Det er fine og greie lokaler på Elvenes, sier Sagerup.

Fra Elvenes er det kun skolebussen som går. Asylsøkerne blir helt avhengig av å bli transportert til Sjøvegan, en distanse på 10–11 kilometer.

– Er Elvenes en bra plass å plassere asylsøkere?

– Det er selvfølgelig alltid lettere å ha dem lokalisert i sentrum. Det er klart det er en distanse til Elvenes som vi må løse med kollektivtransport og at mottaket må kjøre litt. Det er langt å sykle og gå fra Elvenes spesielt i vinterhalvåret. Men vi kjenner samme utfordringen fra Laberg, svarer Sagerup.

– Men tror du de vil trives og slå seg til ro med å være på Elvenes? Det er jo lite å ta seg til der for eksempel på vinteren?

– Vi regner med det. Et spørsmål er jo hva de gjør på mottakene. Ungene for eksempel deltar på aktiviteter. Det må de få lov til og må transporteres. Men dette må løses av mottaket. Dette gjør vi på Laberg. Men det er nok mer utfordrende å ha dem på Elvenes, medgir han.