Tirsdag signerte sjef for Luftforsvaret og sjefen for Cyberforsvaret avtalen som overfører sensorskvadronen til 131 Luftving i Sørreisa.

– Dette betyr veldig mye. Den nedleggingsdebatten som var for noen år siden er et tilbakelagt stadium i dag. Det er ingen tvil om at det satses her i Sørreisa, i Luftforsvaret og på 131 Luftving, sier Luftvingsjef Stig Jonny Haugen til Folkebladet.

Sensorskvadronen

Haugen ser frem til å starte arbeidet sammen med den nye skvadronen han har fått under vingene sine.

– Nå fokuserer vi på å få den nye skvadronen til å fungere sammen med oss. Prøve å trekke det beste ut av flere kulturer og dra lasset sammen. Dette ser vi virkelig frem til. Vi er særdeles glad for å fått de i 131 Luftving, sier han videre.

En stor dag var det også for Luftforsvarets sjef, Tonje Skinnarland.

– I 16 år har sensorskvadronen vært under ulike organiseringer, som et resultat av at vi har forsøkt å sentralisere virksomheten for å få effekt ut av dette. Det har fungert greit, men det blir lange linjer og en kompleks styring ovenfor en tjenesteleveranse som vi i luftforsvaret og kontroll og varslingsystemet er helt avhengig av å levere operativt, sier Skinnarland.

– Jeg er veldig glad de er tilbake og hjemme i Luftforsvaret, legger hun til.

– Overtakelsen var viktig for å ivareta kontroll på luftvarsling, og spesielt med tanke på varslingstiden, forklarer Skinnarland.

Vemodig

– Det er litt vemodig å måtte gi fra seg en så kapabel gjeng, men det er samtidig en god følelse for jeg vet de kommer til et godt sted. Det er der de hører hjemme, sier sjef for Cyberforsvaret, Inge Kampenes.

Samarbeid

Med flere felles interesser betyr ikke dette at Cyberforsvaret og Luftforsvaret avslutter sitt nære samarbeid.

– Vi skal følge opp og det blir samarbeid både med sensorskvadronen og Luftforsvaret generelt sett, avslutter Kampenes.

Rundt 30 prosent av skvadronen blir stasjonert i Sørreisa.

FORNØYD: Sjef for 131 Luftving, Stig Jonny Haugen er glad og fornøyd over å ha overtatt sensor-skvadronen fra Cyberforsvaret. Tirsdag ble dette markert og papirene underskrevet på Luftforsvarets anlegg i Gumpen, Sørreisa. Foto: Carina Hansen
GUMPEN: Til Folkebladet sier Luftforsvarsjef Tonje Skinnarland at hun har inntrykk av at alle i skvadronen ønsket seg tilbake til Luftforsvaret. Her ser man skvadronen helt til høyre i bildet. Foto: Carina Hansen
SIGNERTE: Inge Kampenes, sjef for Cyberforsvaret og Tonje Skinnarland, sjef for Luftforsvaret, signerer overdragelse av sensor-skvadronen til Luftforsvaret. Foto: Carina Hansen
VIKTIG: Overtakelsen var viktig for å ivareta kontroll på luftvarsling, og spesielt med tanke på varslingstiden, forklarer Skinnarland. Her signerer hun med Haugen i 131 Luftving. Foto: Carina Hansen