Dersom ikke flere jobber mer og står lenger i arbeidslivet er det norske velferdsmodellen truet.

Men det handler ikke bare om velferdsmodellen. Alt for mange blir i dag hindret i å utnytte sitt potensial i arbeidslivet — ved at de «tvinges» til å jobbe deltid, spesielt i helsevesenet og varehandelen.

Dette er spesielt tydelig dersom vi studerer statistikken over personer som går på trygd. Her finner vi mange som helt eller delvis kunne ha vært i jobb, men som ikke får sjansen.

Det går ut over livskvalitet, selvtillit og selvsagt både personlig økonomi og trygghet for framtida. Grunnlaget for å bygge velferd og utnytte ressursene i samfunnet blir dermed svekket.

Under Arendalsuka sist uke kastet statsminister Erna Solberg ut en brannfakkel som antente mediene: Dersom vi ikke får flere ut i jobb, må de som jobber jobbe enda mer for å trygge velferden. Kanskje må arbeidsuka økes til 43 timer for å unngå stygge velferdskutt, var Solbergs budskap.

Det er et sterkt signal og en solid illustrasjon på hvor alvorlig situasjonen er, og ikke minst kommer til å bli i framtida. Vi snakker selvsagt ikke om å kaste Arbeidsmiljøloven eller tariffregulert arbeidstid på båten.

Men det forteller oss at vi ikke bare kan åpne kranene til oljefondet og la pengene flyte i den tro at søkkrike Norge klarer seg uansett. Det må jobbes — vi må utnytte den ledige kapasiteten i arbeidsmarkedet, og flere må jobbe fulltid eller deltid.

Dette har også Arbeiderpartiet sagt før, men responsen har vært laber i velgergruppene. Og nå går LO og deler av opposisjonen til angrep mot Erna Solbergs budskap, og mener det tvert imot er regjeringens skattekutt som er problemet.

Uansett: Reversering av regjeringens skattekutt de siste fem årene kan ikke løse problemet — like lite som mer bruk av oljefondet kan gjøre det. Vi må ha en politisk diskusjon om hvilke løsninger som er best, og vi har en mistanke om at svaret er nærliggende: Flere må ut i arbeid.

Graden av sysselsetting i Norge har falt dramatisk de siste 20 årene. Det kan skyldes både at vi mener vi har hatt råd til det, og at det er vanskelig å hindre en slik utvikling. Den siste tiden har denne kurven flatet litt ut, men vi har ikke funnet de gode løsninger. Det er slike løsninger man må finne gjennom en politisk diskusjon, uavhengi av parti eller blokker. Det er en av de viktigste samfunnsdebatter vi står foran i Norge. Og den må tas nå.

Minileder: Lagt på is

FN skal arrangere en ishockeykamp på Nordpolen i 2019.

Den kunne ikke avholdes i Nord-Norge — i mangelen på ishockeyhaller.

HINDRES: - Alt for mange blir i dag hindret i å utnytte sitt potensial i arbeidslivet — ved at de «tvinges» til å jobbe deltid, spesielt i helsevesenet og varehandelen, skriver Folkebladet på lederplass. Foto: Petter Strøm