[Rett på sak]

- Hvilken sommervin anbefaler du, Roger Gjendahl?

- Da vil jeg anbefale en østerisk Grünner Veltliner eller en tørr tysk Riesling.

- Hvorfor?

- Fordi de har en veldig god friskhet og en god fylde. Og det er hvitviner du kan bruke både til kjøtt og fisk og som sommerdrikk alene.

- Har det gått mye hvitvin i sommer?

- Ja, mer enn vanlig. Men vi hadde en treg start på sommeren på grunn av været. Men da sol og varme kom, da tok det seg skikkelig opp. Hvitvinsalget er faktisk økende hele året.

- Og rødvin går tilbake?

- Egentlig er den stabil. Det som går tilbake er brennevinet. Det har gått litt og litt tilbake. Det er faktisk en trend vi har sett de siste seks årene.

- Hvordan lærer dere ansatte om varene dere selger?

- Når du starter i Vinmonopolet forplikter du deg å gå inn i et firetrinns opplæringsprogram. To trinn er nettbasert og to trinn er på hovedkontoret i Oslo. Der får du en grundig opplæring i vårt assortiment, inklusiv smaking. I tillegg har vi en masse fordypninger om vareutvalget på nett. Noen er frivillig å ta, noen er obligatoriske.

- Har dere lokal smaking også?

- Nesten hver uke har vi smaking på noen sorter. Noen forslag til smaking kommer sentralt, noen velger vi selv utfra hvilken sesong vi er inne i. Og selvsagt, nå før sommersesongen var det mye fokus på hvit vin. Mot høsten dreier fokuset seg mot rød vin.

- Holder dere vinsmakekurs for vanlige folk også?

- Det er plukket ut en gruppe sentralt som har fått opplæring i å holde kurs i vinsmaking etter anmodning fra kunder. Kundene må da betale for både kurs og vin.

- Spør folk dere til råds om hvilke viner de skal velge?

- Ja, det er det mange som gjør. Da er det ofte spørsmål om vin til mat. Nå på sommeren går det på fisk og skalldyr, utpå høsten blir det ofte til vilt. Det er veldig hyggelig at folk spør og når vi får tilbakemeldinger på at det var bra. Og jeg er veldig heldig her på denne butikken, her har jeg ansatte som har jobbet her siden polet kom til Finnsnes og har opparbeidet seg en veldig stor faglig kunnskap.

- Er dere plaget med innbrudd?

- Nei, det har kun vært et siden jeg begynte og det var et relativt beskjedent tyveri. Tyven tok bare fire flasker brennevin med seg.

- Hvor mange flasker har du i hyllene dine?

- Vi har til sammen 1.165 vareslag og i dag totalt 18.661 flasker.

- Det betyr at dere har det ganske trangt?

- Ja, alt for trangt, så til høsten skal vi flytte inn i det nye Amfibygget, sammen med Rema 1000 og et apotek. Jeg ser for meg å få flere hyllemeter. Vi jobber veldig tungvint i dag, når vi ikke kan få plassert innholdet av ei eske på en gang på ei hylle. Det optimale er at når vi får varelevering, skal vi kjøre hele partiet inn i ei hylle i butikken.

- Du er opprinnelig utdannet som hotell- og restaurantkokk?

- Jeg tok fagbrev i 1988. Da jeg begynte som butikksjef på Vinmonopolet Finnsnes, kom jeg fra stilling som lærer på kokkeskolen i Sørreisa.

- Hvor lenge var du der?

- Der var jeg bare i to år. Det var den gangen jeg fikk tilbud om å reise til Trollstasjonen i Antarktis. Jeg fikk permisjon fra skolen og dro dit. Det var fra slutten av oktober til sist i februar. Da er det sommer der. Så fikk jeg tilbud om en tur til, men da fikk jeg ikke permisjon fra skolen, så da sa jeg opp på skolen og dro til Troll. Da jeg kom hjem begynte jeg her.

- Du har også jobba på Hamn i Senja?

- Det var bare et års tid.

- Og så har du vært hotellsjef?

- Jeg var direktør på Finnsnes hotell i fire år. Det var en megetinteressant stilling og ikke minst lærerik. Men jeg kokkelerte ikke. Vi hadde meget dyktige damer på kjøkkenet som tok seg av den delen. Kun i selskapssammenheng steppa jeg inn som hjelper.

- Var det mye restaurantliv?

- Vi hadde kanskje musikk et par ganger i måneden. Det gamle restaurantlivet er nok blitt borte på Finnsnes.

- Hva mener du om et nytt og større hotell på Finnsnes?

- Nå er det så mange år siden jeg har vært inne i hotellbransjen at jeg vet lite om beleggsprosenten på de to hotellene i dag. Jeg vet heller ikke noe om kurs- og konferansebransjen nå. Det man kan lure på er når vi i så mange år har snakka om nytt hotell på Finnsnes, så har ikke de store hotellkjedene tatt tak i det. Og det må jo være en grunn for det, tror jeg.

- Men turismen er økende?

- Og derfor vil man bygge på Senja. Det er jo Senja de selger, så et hotell ved Husøy er rett i markedet.

- Kan du tenke deg å være med på noe slikt?

- Nei, jeg har det meget bra i den jobben jeg har.

- Du er med i Finnsnes skiklubb?

- Ja, jeg prøver å bidra litt på noen lag og foreninger i området og der er Finnsnes skiklubb en av dem. Den drifter alpinanlegget i Sandviklia. Det er den store aktiviteten hele vinteren, såfremt vi har snø. Jeg har vært med og hatt vakter der i 10 – 15 år. Nå er jeg nestleder i klubben.

-Og så er du med i Norsk Motorklubb?

- Vi har tilhørighet på Nordnorsk Trafikksenter på Aspelund. Der har vi bane for bilcross, rallycross, motorsykler og radiostyrte biler. Der er jeg med på bilcross og så har jeg en sønn som kjører motorsykkel.

- Hvem er du?

- Født på Gravdal sykehus i Lofoten, vokste opp på Finnsnes. Etter grunnskolen, kokkeskolen i Sørreisa og så kokk og stuertskole i Tromsø. Så jobba jeg i hotell og restaurantbransjen i Tromsø i noen år, tilbake til Finnsnes som husøkonom på Helsesenteret. Så ble det Finnsnes hotell og resten har vi snakka om.

- Hobbyer?

- Motorsport.