Etter flere år der det har vært dårlig med tilvekst av rypebestanden måtte Statskog i fjor stenge av for rypejakt i deler av sine områder i Troms.

Breisjøberget opplyser at denne stengningen skjedde med bakgrunn i de dårlige prognosene man fikk under den såkalte linjetakseringen som angir hvor store kull som finnes i jaktområdene.

Flere områder stengt for jakt

– Blant annet ble store områder både ved Altevatn og Reisavatnet stengt for jakt i fjor. Opptellingsresultatene under linjetakseringen var rett og slett så dårlig i disse områdene at Statsskog fant det fornuftig å stenge for jakt her i fjor. Rypejakta starter 10. september, og varer her nord fram til 10. februar.

Breisjøberget sier at det de siste 15 årene har vært en jevn nedgang i framveksten av ryper, og at det kan være flere årsaker til det.

– Det kan ha med klimaet å gjøre, og det kan også i enkelte områder skyldes at bestanden rett og slett spises opp av andre dyr. Fagsjefen forteller at Statsskog nå er midtveis i den årlige linjetakseringen der det settes opp flere rette streker på fire kilometer i terrenget, mer korrekt til slike linjer.

– Vi følger disse linjene med GPS og hund, og registrerer slik alle funn, både ryper og kyllinger. I år har vi totalt 1700 slike kilometer i Norge som vi sjekker på denne måten, og får da et bilde av årets rypebestand. Breisjøberget forteller at Statsskog så langt bare er halvveis i denne takseringen.

Mye telling gjenstår enda

– Selv om det ennå gjenstår en god del av denne takseringen kan jeg nok si at det ser ut til at vi er ved et vendepunkt der rypebestanden er på vei oppover.

Breisjøberget sier at det derfor ser ut som om det kan gå mot en bedre høst for rypejegerne i Troms og Nord-Norge. Basert på innrapporteringene vi har til i dag se det ut som rypebestanden langsom er på vei opp, kanskje mer i Sør-Norge enn i Nord-Norge så langt.

– Rypa er et populært jaktvilt, og de fleste jakter til eget formål. Dermed er det ikke mye norsk rype å se i norske butikker, det er mest svensk og skotsk rype jeg har sett der, sier Breisjøberget.