Næringshagen Midt-Troms AS er ett av 75 innovasjonsselskaper tilknytta det statlige Siva (Selskapet for industriell vekst). Siva har nylig gjennomført en evaluering av alle sine innovasjonsselskaper, og ut ifra denne økt tilskuddet til de næringshagene som leverer gode resultater. For Næringshagen Midt-Troms AS sin del venter en tilskuddsøkning på én halv million kroner.

Det er daglig leder Åsta Sortland glad for.

– Dette tilsvarer en økning på nesten 50 prosent, noe vi er veldig fornøyde med. Tilskuddet fra Siva brukes direkte til utvikling av de bedriftene og gründerne vi jobber med, og til utvikling av vårt tilbud, sier hun.

Med økninga mottar næringshagen totalt 1,7 millioner kroner årlig fra Siva. Tilskuddsnivået har en varighet på tre år.

Systematisk arbeid

For de ansatte i næringshagen er tilskuddsøkninga fra Siva å anse som en finfin klapp på skuldra.

– Vi ser på det som en anerkjennelse — at de fra Siva ser at vi har gjort en god jobb. Det andre momentet er at man har merket seg potensialet som ligger i regionen her, sier forretningsutvikler Hilde Gustavsen Erstad.

Hun kom inn i stillinga i begynnelsen av året. Nylig kom også Øivind Søreng inn som forretningsutvikler for næringshagen. Det er den daglige lederen svært fornøyd med.

– Vi har fått på plass et kompetent team med relevant kompetanse for næringslivet, understreker Sortland.

Det kommer godt med, for hos næringshagen merkes det at Midt-Troms er en region i vekst.

– Vi ser en betydelig økning i antall henvendelser fra gründere og etablert næringsliv, og en økt etterspørsel etter våre tjenester. Vi jobber med et bredt spekter av bedrifter som speiler næringslivet i regionen, men ser særlig at pågangen fra vekstnæringene sjømat og reiselivet øker. Næringshagen jobber nå i hele Midt-Troms, og gleder oss til å kunne bidra til å utvikle næringslivet i regionen fremover, sier Sortland.

Tilknytta kommunene

Det tette samarbeidet med Troms Fylkeskommune, Siva, Forskningsrådet og Innovasjon Norge, samt kommunene i regionen, er ifølge Sortland noe av grunnene til at Næringshagen Midt-Troms AS lykkes så godt.

– Vi har samarbeidsavtaler med åtte kommuner — Balsfjord, Berg, Dyrøy, Målselv, Lenvik, Sørreisa, Torsken og Tranøy, og tilbyr gratis veiledningsmøter for gründere i etableringsfasen, og for bedrifter med utviklingsplaner. Bedrifter og ideer med vekstpotensial kan så få tilbud om videre oppfølging gjennom næringshageprogrammet, sier Sortland.

– Er det mange som har benyttet seg av dette tilbudet?

– Ja, og også der ser vi en økning, sier Sortland.