Nærings- og utviklingssjef i Torsken kommune Jørn Aarsland kommer fra Oslo, og sier selv at han har mye fritid og ikke så mye å gjøre etter at han kom til Gryllefjord på Senja. Så da kan han like godt jobbe litt på kveldene også. Og stå litt tidligere opp om morgenen for å bake ferske brød til skolebarna. Men det er likevel ikke ubrukt fritid som driver han og Torsken kommune til å starte det nye prosjektet med varm skolelunsj hver dag til de 67 elevene på Gryllefjord skole.

– Dårlig kosthold og økende fedme er et problem i hele landet i dag. Og vi ser at god og sunn mat er veldig viktig for konsentrasjonen og læringen hos barna, sier Aarsland.

Det har allerede Gryllefjord skole erfart gjennom gratis skolefrokost som ble innført i fjor. Skolefrokosten med hjemmebakt brød og 17 påleggsorter fortsetter selv om man nå også innfører gratis skolelunsj. Og lunsjen får man til uten at kommunen trenger å bruke en krone.

Sponsing

– Det er eksternt finansiert. Vi har fått noe penger fra fiskeridirektoratet men mye gjennom sponsing fra Sparebanken Nord-Norge, Coop og flere lokale bedrifter, forteller Aarsland.

– Og så stiller kommunen med ressurser til å gjennomføre selve lunsjen, blant annet med at jeg selv lager den, forteller Aarsland.

– Hvordan får du tid til det egentlig?

– Jeg jobber litt på kveldene og sånn, det går bra det. Jeg kommer fra Oslo, og har ikke så mye å ta meg til her ellers, ler han.

Sunn og god mat

Han sier all maten vil lages fra bunn av, og at de vil kartlegge hvem som har allergier. Alle skal få et alternativ til varm lunsj, samtidig blir det satt fram frukt og brødmat for de som heller vil ha det. Det blir selvsagt også anledning til å ta med mat hjemmefra. Det blir stort fokus på fisk, men de blir også å ha kjøtt og vegetarmat.

– Det skal være så sunt som mulig, men allikavel skal det være godt, sier Aarsland.

– Lærerne vil spise lunsj sammen med elevene. De synes det er viktig å bli bedre kjent med elevene på en annen måte, samtidig hjelper de til med å holde orden under måltidet. Lærerne får også en frynsegode med gratis lunsj, sierhan videre.

Fra før av er det kun en skole i kystkommunen Vega på Helgelandskysten som tilbyr gratis varm lunsj til elevene.

Aarsland sier lunsjen er et pilotprosjekt i Torsken, hvor de ønsker å fremme god folkehelse hos barna og bevise at det er mulig i en liten kommune med lite ressurser.

– Det går litt på frivillighet hvor vi ønsker å vise at ting er mulig uten for store ressurser. Det er viktig å kjøre prosjektet i gang nå med tanke på at vi snart blir Senja kommune. Da kan vi forhåpentligvis vise resultater og kunne løfte det fram til andre steder i storkommunen, sier han.