Det var tirsdag 31. juli i år at politiet, tolletaten, Mattilsynet, Skatteetaten, Lenvik kemnerkontor og Arbeidstilsynet gjennomførte en uanmeldt kontroll hos Finnsnes Dagligvare As i Storgata på Finnsnes. Under kontrollen fant de at et rom i butikklokalet ble brukt som soverom, blant annet av daglig leder, blir det påpekt av Arbeidstilsynet i et brev etter kontrollen.

– Vi forstår det slik at han ikke har annen bostedsadresse i området, men bor i butikklokalene, påpeker seniorrådgiver Jon Helge Vaeng i Arbeidstilsynet i brevet til Lenvik kommune.

Under kontrollen ble det også avdekket at elektriske kurser var overbelastet, ved at strømmen til fryseboksene ble kuttet på grunn av at sikringer gikk.

– Det var generelt mange gjenstander (frysebokser, kjøleskap, kjøledisker etc.) som var koblet til strømnettet, bemerker Vaeng videre i brevet.

Driverne av butikken leier lokalene av Harila Gruppen Eiendom.

– Øker risikoen for brann

I et brev til eierne av bygget skriver branningeniør og varabrannsjef i Lenvik Sigbjørn Syr at tilsynet viser avvik fra forskrift om brannforebygging både ved at lokalenes bruk ikke er i tråd med det de er godkjent for ved at det overnattes der samt at lokalene ikke er tilpasset driften med tanke på elektriske installasjoner.

– Det antas at der brukes en del skjøteledninger, noe som ikke er heldig og øker risikoen for brann, skriver Syr blant annet.

Han påpeker i brevet at man forventer at det blir tatt tak i avvikene og at forholdene bringes i orden.

Eiendomssjef Baard Harila i Harila Gruppen Eiendom sier de har leid ut lokalet som et næringslokale.

– Vi var ikke kjent med at det var personer som overnattet der. sier Harila.

Etter at de fikk brevet fra Arbeidstilsynet og brannvesenet har de tatt tak i saken.

– Vi har gitt leietaker pålegg om at overnattingen må opphøre. Når det gjelder skjøteledningene så hadde vi elektriker i lokalet dagen etter at vi fikk beskjed. Han så på forholdene og instruerte leietaker om hvordan det kan gjøres for at bruken skal være brannsikker, forteller Harila.

– Vi har påpekt disse tingene overfor leietaker, og etter som jeg forstår skal leietaker rette opp i dette, fortsetter han.

Harila leier ut mange næringseiendommer rundt omkring i Nord-Norge.

– Vi håper og tror at våre leietakere vil drive lovlig, men vi har verken mulighet eller anledning til å kontrollere alle. Men vi gjør det vi kan når vi får hint eller nyss om at noe drives ulovlig, sier han.

Sier han har ryddet opp

Daglig leder på butikken sier til Folkebladet at han ikke var tilstede på tilsynet selv, men at en annen person var der i hans sted. Han forklarer at sengen i butikken var satt der for at de skulle kunne legge seg ned å slappe av om ettermiddagene ved behov eller om kveldene når han var der for å gjøre papirarbeid. Han sier han nå har ryddet opp i de påpekte forhold; han har tatt bort sengen og skal ordne opp i det elektriske.

Prioritert område

Regionlensmann Arnold Nilsen sier arbeidsmarkedskriminalitet er en stor samfunnstrussel, og regjeringen har bedt etatene om å prioritere å følge opp arbeidsmarkedet bedre enn tidligere.

– Vi har gjennomført mange kontroller, særlig det siste halvåret innenfor ulike bransjer i arbeidsmarkedet. Den 31. juli hadde vi kontroll ved to dagligvareforretninger med det formål å avdekke kriminalitet men også i et forebyggende perspektiv. Vi var mange kontrolletater og sammen har vi gode muligheter til å undersøke mange sider av virksomheten. I sum får vi kontrollert det meste, sier Nilsen.

Han ønsker ikke å utdype eller kommentere hva som ble avdekket under kontrollene.

– Hver enkelt kontrolletat går nå gjennom og følger opp sine forhold som man ønsker avklart eller oppfølging av, og så vil det komme en rapport fra tilsynet etterhvert, sier Nilsen.