Det sier Eivind Svaleng fra Harstad og Runar Bottolfsen fra Bardufoss. De er blant de 30 studentene som har fått plass på det femårige masterstudiet for lærer i grunnskolen som denne høsten er startet opp på Finnsnes.

Studiet er desentralisert og via Universitetet Sørøst-Norge (USN) og i går, mandag, var første skoledag på studiesenteret på Finnsnes.

– Jeg ville studere her for da kan jeg kombinere studiet med jobb, sier Svaleng som bor i Harstad.

Remi Henriksen fra Fagerfjell i Målselv synes lærerutdanningen virker spennende.

– Og så er det veldig flott at det er så nært hjemme. Det er ganske dyrt å bo i Tromsø, som ville vært det andre alternativet. Det er mye bedre å kunne bo hjemme og så kjøre til Finnsnes når det er samling, sier Henriksen.

– Nett- og samlingsbasert

Etter flere års jobbing ble det i fjor høst klart at Studiesenteret på Finnsnes kunne starte opp med desentralisert fulltidsstudium på lærerutdanning via USN.

– Studiet er nett- og samlingsbasert, hvor noe av undervisningen vil foregå på Notodden, noe på Finnsnes og noe over Internett tre dager i uka. Slik at det er et ganske intenst trykk på selve undervisningen for det er mye undervisning, sier faglig koordinator Janne Madsen ved USN.

Sammen med administrerende koordinator Anne-Lene Lindrum har Madsen hovedansvaret for utdanningen.

Tilstede på første skoledag på Finnsnes var også ordfører i Dyrøy Marit Alvig Espenes og ordfører i Lenvik Geir-Inge Sivertsen.

– Det er utrolig verdifullt for kommunene i Midt-Troms å ha egen lærerutdanning, ikke minst fordi vi vet at de elevene som tar utdanningen gjerne blir værende her og jobber i framtiden. Dette er noe vi vet at vi trenger og vi er kjempeglad for å ha fått det på plass, sier Alvig Espenes.

– Dette betyr kjempemasse for en region som har behov for et betydelig antall kvalifiserte lærere framover. At dette tilbudet nå kommer i Midt-Troms-regionen er fantastisk bra. Vi har ventet lenge på dette, sier Sivertsen.

– Spennende oppstart

Faglig koordinator Madsen sier at ikke bare er det en stor dag for regionen, men det er også en spesiell dag for USN.

– Det er første gangen at vi kjører i gang med den strukturen og organiseringen som vi har her. Parallellt med det har vi da knyttet opp et forskningsprosjekt hvor vi skal prøve å forske både på utvikling i lærerutdanning og på samspillet imellom praksislærere, studenter og undervisere fra USN. Så det er en veldig spennende oppstart for oss også dette, sier Madsen.

STOR DAG: Både ordfører i Lenvik, Geir-Inge Sivertsen, og ordfører i Dyrøy Marit Alvig Espenes, sier lærerutdanningen betyr mye for regionen. Her sammen med faglig koordinator Janne Madsen ved USN og daglig leder ved studiesenteret på Finnsnes Vidar Gunnberg. Foto: Susanne Noreng