Flere har fått SMS fra et tilsynelatende legitimt norsk nummer med varsel om å oppdatere betalingsinformasjonen hos Netflix.

Ifølge Tek.no lyder tekstmeldingen slik: «Siste påminnelse: Oppdater betalingsinformasjonen din» og lenke til det som ser ut som en Netflix-nettside, i alle fall om du har forhåndsvisning av lenker aktivert på telefonen din.

Tek.no opplyser videre at om du trykker på lenken havner du på en nettside som til forveksling ser helt identisk ut med den vanlige innloggingssiden til Netflix.

– Dette er egentlig et kjempeutspekulert forsøk på svindel. Først lurer de fra deg brukernavn og passord, og mange har det samme brukernavnet og passord overalt. Dette er salgsvare, eller så kan de bruke det for eksempel til å ta over Facebook-kontoen din og bruke det som en plattform for å svindle vennene dine, sier seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) til Tek.no.

Sperr kortet

Han anbefaler at dersom du har latt deg lure bør du først av alt sperre kredittkortet ditt.

Han gir følgende råd til Tek.no:

– Skru på totrinnsbekreftelse der det er mulig. Jeg har jobbet i sikkerhetsbransjen i mange år, og uansett hvor mye vi forenkler passordtipsene, så har mange samme passord overalt. Om du har totrinnsbekreftelse aktivert vil det ikke holde at de har passordet ditt, og det blir mye mer plunder og heft hvis du skulle komme ut for å gi bort innloggingsinformasjonen din, sier Tessem.

Totrinnsbekreftelse betyr at du er nødt til å bekrefte identiteten din for eksempel ved å oppgi en kode fra en SMS du har fått tilsendt, i tillegg til brukernavn og passord. De fleste tjenester gir deg imidlertid muligheten til å kun be om totrinnsbekreftelse når du forsøker å logge på fra en ny enhet, slik at du ikke trenger å bli plaget med det støtt og stadig.