Det sier Svein Ove Haugland som siden 1980 har hatt ulike roller i Norges Råfisklag. Han har vært controller, og har de siste 11 årene vært assisterende direktør før han 1. august overtok sjefsrollen da han startet i sin jobb som administrerende direktør da Trygve Myrvang gikk av med pensjon. Han jobbet egentlig først i IT-bransjen før han begynte i Norges Råfisklag i 1990.

Deler ansvaret med 60 ansatte

– Til nå har jeg hatt ansvaret for omsetningsdelen, mens jeg fra nå også bestyrer det som har med oppgjør til fiskerne, og ressurskontroll å gjøre. Dette er jo mye ansvar, men heldigvis har jeg 60 ansatte jeg kan til tider kan dele ansvaret med, sier Bardudølen som til tross for flere tiårs opphold I Tromsø fremdeles målbærer en ekte Bardu-dialekt.

Fiskerinæringa er viktig

– Egentlig er det jo litt naturstridig at en vassekte Bardudøl skulle havne som øverste sjef i Norges Råfisklag. Da jeg først begynte ble jeg forelska i det fiskerinæringa står for. Fiskerinæringa i Nord-Norge er svært viktig, og jeg er fascinert av folket, fiskerne og kystkulturen, sier Haugland. Han viser til råfisklaget I fjor omsatte fisk for 11,4 milliarder.

– Hadde vi ikke hatt denne virksomheten langs kysten her i nord ville det blitt svært stusslig her oppe, og ikke så veldig mange lys i husene langs kysten.

- Åpen dialog er viktig

Haugland sier at han i si tid som assisterende dirrektør har lagt stor vekt på en åpen dialog med både fiskerne og kjøperne, og lyttet til hva som opptar dem. Haugland forklarer at Norges Råfisklag er en salsgorganisasjon som eies og styres av alle fiskere i Norge.

– Råfisklagets oppgave er å kontrollere og styre salget av fangstene fiskerne henter inn langs kysten, og de viktigste fiskeslagene som omsettes via oss er torsk, hyse, sei og reker.

Haugland forteller at han med jevne mellomrom besøker heimplassen Setermoen.

58-åringen sier at han gleder seg til å fortsette som øverste leder for råfisklaget, og mener at han med ei fartstid på 28 år i organisasjonen har mye å bidra med.

Svein Ove Haugland fra Bardu tiltrådte 1. august stillingen som administrerende direktør i Norges Råfisklag. Foto: Espen Sollied