Rypetellingene startet opp sist helg. Breisjøberget har hatt kontakt med dem som har vært ute i fjellet.

Tror det blir bedre enn i fjor

For Troms gjelder det Høgskaret og ved Altevatn. Tellingene ved Altevatn skal fortsette i flere områder i dagene som kommer. Senja står også for tur.

– Så langt må det bare være generelle uttalelser fordi vi har ikke fått noen tall til portalen enda. Det får vi ikke før om ei uke. Men de fortalte at de hadde funnet noen kull, men det var ikke et kjemperesultat. Men de jeg snakka med tror det blir bedre enn i fjor, sier han.

Betinga optimister

– Var det lite fugl i disse områdene i fjor?

– Det var ikke helt katastrofe, men det var litt lite kyllinger slik at produksjonen ble for dårlig. Men egentlig skal det ligge til rette for at det blir en bedre produksjon i år. Men det betinger at ting klaffer fremover. Etter det jeg hører fra Finnmark ligger det ikke til rette for at det blir bra i år. Men lenger sør, i Salten og på Helgeland ser det ut til å bli bedre enn i fjor. Men for Troms er det litt for tidlig å si noe sikkert siden det ikke har kommet noe data enda. De jeg snakker med som er ute og teller er betinga optimister. Jeg tror ikke det blir dårligere enn i fjor i hvert fall, sier han.

I fjor ble Nordalen, Altevatn, Vassbruna, Reisavann, og Haugfjell er stengt for rypejakt. Begrunnelsen fra Statskog var høyt jakttrykk og lav kyllingproduksjon.

Ferdig neste helg

– Hva med smågnagere i fjellet?

– Jeg spurte dem om det. De forteller at det er mus i fjellet, men ikke at det er noe toppår. Men når du ser mus er ofte mye mer. Det kan bety at det blir en produksjon av ryper, at kyllinger overlever. Men de så bare mus, ikke lemen, sier Breisjøberget.

Neste helg skal tellingene være ferdig. Statskog sender ut en pressemelding om resultatene 24. august.