– En av de mest spektakulære astronomiske dagene i nyere tid

Gjør klar for oppskytningen av historiens første solsonde, årets flotteste meteorsverm og i tillegg en solformørkelse som blir synlig i hele landet!

Interaktiv grafikk: Lørdagens solformørkelse.

nyheter

De store begivenhetene finner sted lørdag 11. august, melder astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes i en pressemelding fra Astroevents.no.


Lørdag blir spektakulær for astronomi-entusiaster

Lørdag kan vi oppleve flere spektakulære astronomiske hendelser, blant annet oppskyting av historiens første solsonde, og en solformørkelse.

I pressemeldinga beskrives det hvordan hele landet kan få oppleve solformørkelse på formiddagen lørdag.

– Dette blir den største solformørkelsen i Norge siden våren 2015, og fenomenet inntreffer på et særdeles gunstig tidspunkt, nemlig rundt kl. 10.30–12, avhengig av hvor i Norge man bor. Solen står på dette tidspunktet høyt på himmelen, og formørkelsen er derfor svært lett å se med solformørkelsesbriller eller annet sikkert utstyr, formidler Ødegaard og Sannes.

Best i nord

Lengst sydvest i landet blir det en liten og kortvarig formørkelse hvor man med solformørkelsesbriller kan se at solskiven har fått et eksotisk, lite hakk. På Østlandet blir formørkelsen mer fremtredende, mens man lenger nord får oppleve en enda større formørkelse.

– I Nord-Norge blir nemlig 20–30 prosent av Solen dekket av Månen.

Historisk begivenhet

Samme dag, 11. august, finner også en annen begivenhet sted — nemlig oppskytinga av solsonden Parker.

– Solsonden Parker skal etter hvert komme ekstremt nær den sydende Solen, trosse voldsomme temperaturbelastninger og gjøre direkte målinger i Solens atmosfære. På det nærmeste vil sonden være bare 6,2 millioner kilometer fra den ildsprutende og stekende hete soloverflaten. Dette blir aller første gang vi besøker atmosfæren til en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier rundt Solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert Jorden, heter det i pressemeldinga.

Avslutter med stjerneskudd

Som om ikke det var nok, så skal også en tredje astronomisk begivenhet finne sted førstkommende lørdag. På kvelden begynner nemlig høydepunktet for meteorsvermen Perseidene, som ifølge Ødegaard og Sannes trolig blir årets flotteste.

– Stjerneskuddene er i virkeligheten en sverm av støvkorn som brenner opp i atmosfæren over 80 kilometer over oss. I år er det nymåne og perfekte forhold for å oppleve svermen på sitt beste med 60–100 flotte stjerneskudd som farer over himmelen hver time på natten, heter det i pressemeldinga.