Nyhetsdøgnet torsdag 9. august

En oppsummering av nyhetsdøgnet lokalt, regionalt, nasjonalt og globalt.
nyheter

Nord-Norge

10.57: Statens havarikommisjon konkluderer med at det var en svikt i en indikator som førte til at et småfly måtte nødlande på en fylkesvei på Senja 3 august. Da indikatoren, som skal stabilisere flyet i dårlig vær, sviktet, oppsto det flere ukontrollerte steilinger og spinn, og til slutt kom flyet ut av skyene og fartøysjefen valgte da å nødlande. Det skriver NRK Troms.

Tromsø, 09.47: UP har stanset en bil hvor fører, ei kvinne i 20-årene, mistenkes for å ha vært ruspåvirket. Hun blir fremstilt for blodprøve. "Førerkortet beslaglagt og sak opprettes", melder politiet.

Finnsnes, 08.43: Politiet har avholdt trafikkontroll og kontrollert 34 bilførere. "Alle fikk lov til å kjøre videre", skriver Troms politidistrikt på Twitter.

07.57: Mannen, som er siktet for gjentatte overgrep mot barn via Snapchat, har sittet varetektsfengslet siden 17. april. Nord-Troms tingrett har nå gitt politiet medhold i å holde mannen fengslet i fire nye uker, på grunn av faren for bevisforspillelse, melder NRK Troms.

06.17: – Et middels vegkryss er bedre utreda enn sammenslåinga av Troms og Finnmark, mener Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum. Han er ikke nådig overfor regjering og storting i regionreformsaken, og krever for andre gang omkamp i Stortinget, skriver NRK Troms. Les mer her.

Narvik, 06.16: Brannen på Ofoten-banen vil skape problemer for godstransporten til Nord-Norge, nord for Narvik, sier direktør i CargoNet, Nils Kavli til NRK Troms. Det var onsdag ettermiddag at det brøt ut brann i en 400 meter lang tunnel på BJørnfjell.

Rana, 02.54: Politiet har meglet mellom tre personer som var i ferd med å begynne å sloss utenfor et hotell i Rana sentrum, melder politiet i Nordland. "Fikk avverget slagsmålet. Partene sendt hjem hver til sitt".

Saltdal, 00.27: Kollisjon mellom en bobil og et vogntog på sørsida av Saksenviktunnelen. Det mistenkes at føreren av bobilen har vært bevisstløs, men fra politiets side antas det likevel at det kun dreier seg om lettere skader. Vedkommende er kjørt til sykehuset i Bodø for videre behandling.Trafikken dirigeres manuelt forbi og stanses i perioder i forbindelse med bilberging.

Vadsø 00.08: En overstadig beruset mann, 51 år, rådet av politiet om å gå hjem på grunn av truende oppførsel i sentrum.

Norge

08.26: De siste ukene har Europeiske Reiseforsikring fått meldt inn fire voldtekter av unge, norske jenter i Hellas. Alle sakene har likhetstrekk, og Europeiske har aldri tidligere sett en slik konsentrasjon av anmeldte voldtekter. Det varsler If Skadeforsikring i en pressemelding.

– Hvert år får vi meldt inn voldtekter, men vi har aldri fått det i et slikt omfang, på så kort tid og fra kun ett land. Det kan være tilfeldig at dette skjer samtidig med alt vi sett i media om festkulturen på de greske øyene, men det er like fullt informasjon som bør frem. Vi velger nå å si ifra om dette, da vi mener vi har et ansvar for å fortelle om en slik alvorlig utvikling, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.

Undrumsdal, 06.02: Politiet i Sør-Øst har fått melding om en lastebil som har vært oppi tunneltaket i Flårtunnelen. Hendelsen har ikke ført til noen trafikale problemer.

Trøndelag, 04.39: Hovedredningssentralen i Sør-Norge melder om at det pågår et søk med redningshelikopter, redningsskøyte og nødetater i Langsundet(Vikna i Trøndelag. Dette etter at en person hørte et høyt smell i området som kan indikere at en båt har gått på grunn. Klokken 06.18 varsles det om at søket avsluttes uten funn. "Eventuelle båtførere som har hatt grunnstøting i dette området bes melde fra om dette til politiet i Trøndelag", skriver Hovedredningssentralen i Sør-Norge på Twitter.

Oslo, 03.58: Politiet er i Brenneriveien, hvor en person er knivstukket. Politiet søker etter tre personer, som ifølge vitner skal være av somalisk opprinnelse og der to er kledt i svarte hettegensere. Den knivstukkede mannen er kjørt til sykehus, men skal ikke være alvorlig skadet.

Strømmen, 03.30: En mann i 20-årene har stanset en drosje i en rundkjøring. "Oppførte seg truende. Klatret på panser og tak. Løp når politiet kom til stedet. I forbindelse med at politiet fulgte etter mannen, så kastet han stein på politiet", opplyser politiet i Øst. Vedkommende er pågrepet og vil bli anmeldt.

Morgedal, 00.18: En person fastklemt etter at en traktor har veltet. Klokken 02.33 meldes det at føreren av traktoren, en kvinne i slutten av 20-årene, er frigjort og fløyet til Skien sykehus av luftambulansen. Det mistenkes promillekjøring. "Politiet oppretter sak", melder politiet i Sør-Øst.

Ålesund, 00.13: En båt er funnet med slagside ved kai i Ålesund sentrum. En person tatt i land, og det søkes i havneområdet for å sjekke om flere personer kan være involvert. Klokken 02.12 varsles det at søket er avsluttet, og dte bekreftes at vedkommende var alene i båten. "Båten er påført skader etter at det har kjørt inn i kaia. mannen i båten var beruset og er satt i arrest", melder politiet MøreRomsdal.

23.55: Forskerne trodde flåtten i Sør-Norge var de eneste med virus som gir hjernebetennelse. Det viste seg å være feil. Men årsaken til at folk ikke blir smittet ellers i landet, er fortsatt et mysterium, skriver NRK. Les mer her.

Verden

Indonesia, 07.44: Et nytt skjelv, med styrke på rundt 6, rystet Lombok-regionen i Indonesia torsdag ettermiddag lokal tid, ifølge jordskjelvregisteret CSEM. Det hadde en dybde på 12 kilometer, skriver VG. Skjelvet kjentes også på den populære turistøya Bali. Landet er rammet av flere kraftige jordskjelv de siste to ukene. 347 mennesker er meldt omkommet etter skjelvet som inntraff 5. august.

Argentina, 05.38: En svært polarisert og følelsesladet debatt trakk ut i tosifret antall timer onsdag kveld, da senatet i Argentina skulle ta stilling til selvbestemt abort, melder NTB. Les mer her. Etter 15 timer med forhandlinger, har sentatet i Argentina besluttet ikke å åpne for selvbestemt abort, skriver DPA.

Gazastripen, 05.19: En serie raketter ble avfyrt fra Gazastripen mot Israel onsdag, og Israel svarte med å bombe 12 mål, der tre personer ble drept og minst ni skadd. I byen Deir el-Ballah døde en 23 år gammel kvinne, gravid i niende måned, og hennes 18 måneder gamle datter da hjemmet deres ble truffet. Ytterligere en mann (30), medlem av Hamas, ble drept da bilen han kjørte truffet av en bombe nord i Gaza sent onsdag. (NTB)

USA, 03.34: Den tyrkiske viseutenriksministeren var onsdag i samtaler med sin amerikanske motpart i et forsøk på å løse opp i den diplomatiske krisen mellom landene. (NTB)

Kongo, 02.48: Vaksineringen mot det siste utbruddet av den svært dødelige sykdommen ebola er i gang i Kongo. Hittil er ni personer bekreftet omkommet. Tre tusen vaksinedoser er sent fra hovedstaden Kinshasa til helsekretsen Mabalako nær byen Beni, som har 680.000 innbyggere. Helsepersonell prioriteres, i tillegg til personer som har vært i kontakt med smittede (NTB).