Nyhetsdøgnet onsdag 8. august

En oppsummering av nyhetsdøgnet lokalt, regionalt, nasjonalt og globalt.
nyheter

Nord-Norge

Sultindvik, 12.49: Operasjonslederen ved Troms politidistrikt bekrefter til Folkebladet at de er ute på utrykning i Sultindvik-området i Lenvik for å få kontroll på en person i forbindelse med en voldshendelse. De andre utrykningsetatene er også til stede.

– Vi har kontroll, men avventer litt for å få gjort dette på en ordenlig måte. Vi har også ute litt ekstra mannskap, sånn i tilfelle. Situasjonen medfører ikke fare for noen andre, sier operasjonslederen som understreker at folk ikke trenger å være bekymret.

Bjørnfjell, 11.00: Onsdag rundt klokken elleve fikk politiet inn en melding om brann i en jernbanetunnel på Bjørnfjell. Tunnelen er laget av tre, skriver politiet på Twitter.

– Det var en svenske som meldte inn brannen. Tunnelen skal ligge helt opp mot Riksgränsen, og skal ligge vanskelig til med tanke på slukking. Derfor er det snakk om at det skal bli sendt opp en vannvogn på Ofotbanen og at brannmannskaper også skal ta tog opp, forteller operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i politiet i Nordland til Fremover.

Oppdatert kl. 13.10: Brannvesenet har kontroll på brannen. Fremdeles ferdselforbud i området grunnet røyken.

10.59: Natt til onsdag ble det for første gang i sommer målt minusgrader i Troms. I Dividalen ble det nemlig registrert en temperatur - 0,3 grader, skriver Nordlys.

Harstad, 10.11: Tirsdag ettermiddag ble en mann i 50-årene funnet død på stien opp til Nontind, en fjelltopp opp av Skjerstad i Harstad, skriver Harstad Tidende. To syklister på vei oppover stien observerte mannen med en hund i bånd. Da de etter en tid kom syklende nedover, fant de mannen liggende tilsynelatende livløs på stien. Det ble ikke registrert puls eller pust. Søk etter livstegn var en utfordring, da mannens hund forsvarte sin eier aggressivt. Nødetatene ble varslet, men det var ingenting å gjøre. Mannen ble erklært død.

Silsand, 08.03: Politiet har avholdt kontroll med fokus på rus og dokumenter. 32 bilførere ble kontrollert. En fører fikk gebyr for ikke å ha med seg førerkort under kjøreturen.

Tromsø, 08.30: Politiet og brannvesenet har vært på en privatadresse på Gammelgård etter melding om branntilløp i en hårføner. "Slukket og håndtert av beboer. Behov for litt utlufting. Politiet oppretter sak på forholdet", skriver Troms politidistrikt.

Tromsø. 06.21: Fylkesmannen vurderer å pålegge Tromsø Mekaniske å gjennomføre tiltak i forbindelse med forurensning ved den gamle verftstomta i Tromsø. Tromsø Mekaniske er foreløpig avventende til varselet, skriver ITromsø.

Storsteinnes, 06.11: Hvordan ei ugle har kommet seg inn i kjelleren på Storsteinnes i Balsfjord kommune er fortsatt et mysterium, skriver Nordlys.

– Den befant seg i kjelleren til ei dame jeg kjenner. Det er et vindu på bakkenivå som har stått åpent i sommeren. Trolig er det gjennom der den har kommet seg inn, sier Nina-Helen Trøger, frivillig i Dyrebeskyttelsen. Les mer her.

Harstad, 02.04: En bilist i Harstad kunne ikke vise frem gyldig førerkort da vedkommende ble stanset av politiet. Det opprettes sak på forholdet.

Alta, 00.26: En politipatrulje har hentet en beruset mann i 30-årene utenfor en privat adresse. Mannen forstyrret ro og orden, opplyser politiet i Finnmark.

Norge

11.06: Tirsdag ettermiddag ble det registrert et jordskjelv i havet mellom Svalbard og Jan Mayen, skriver Nordlys. Skjelvet hadde en styrke på 4,5 på Richters skala. Ifølge forskningsinstituttet Norsar anser de ikke jordskjelvet som særlig kraftig.

09.40: Jordbruket sier de trenger en krisepakke på milliardnivå for å hindre at tørkekrisen blir enda verre. Men de får nei av regjeringen, skriver VG.

– Jeg reagerer med sinne. Her har vi en fagstatsråd som på ingen måte skjønner alvoret, sier Merete Furubergleder for Norsk Bonde- og Småbrukarlag, til VG. Les mer her.07.30: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum mener kvaliteten på regionreformen er verre enn kommunal saksbehandling. Han er svært kritisk til regjeringen, og mener det er grundigere prosesser om man vil flytte veikryss, enn i en sammenslåing. Det skriver NRK.

Tønsberg, 07.20: Politiet er tilkalt til området Haugar etter melding om observasjon av to blodige menn, melder politiet i Sør-Øst. Politiet har tatt hånd om to personer, der den ene er pågrepet og den andre er kjørt til legevakta for sjekk/behandling.

Kokstad, 05.56: To menn ble tatt på fersken da de prøvde å stjele Tesla-dekk, skriver Vest politidistrikt på Twitter. De to mennene tok beina fatt og løp fra stedet, men politiet har sikret spor. Mennene er fortsatt på frifot.

04.32: En mannlig skiespiller i 20-årene må i neste uke møte i retten og svare på påstander om vold og trusler mot flere politifolk og arrestforvarere I Oslo, skriver NTB. Mannen skal to dager på rad i oktober 2017 ha vært utagerende på en celle på politihuset i Oslo.

Oslo, 03.39: Det har oppstått brann på utsiden av en enebolig i Ryghs vei i Oslo. Brannen ble slukket av en patrulje på stedet, og det opplyses av politiet i Oslo at brannen trolig har blitt antent av en sigarettsneip i en blomsterkasse.

Ålesund, 00.29: En mann i slutten av tenårene er anmeldt for å ha rettet et lekevåpen imot en annen person. "Mannen som rettet lekevåpenet trodde han gjorde det imot en han kjenner som en spøk — vist seg å være en fremmed", beskriver politiet MøreRomsdal om hendelsen.

Kristiansand, 01.57: En 29 år gammel tysk mann som kom med fergen ble tatt av tollvesenet for å være i besittelse av 9,8 gram matihuana. Mannen ble pågrepet og satt i arrest.

Oppland, 00.17: Et kjøretøy kolliderte med ei ku. "Føreren ble skadet og kjørt til Gjøvik sykehus med ukjent skadegrad, men antas letter til moderat skadd. Kua ble avlivet av viltnemnda på stedet", opplyser politiet i Innlandet.

– Mannen var ved bevissthet da han fikk behandling på stedet, og vi mistenker bruddskader, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft til VG.

Verden

Kanariøyene, 07.30: "Voldsbølge på Kanariøyene", skriver VG. Bakgrunnen er at antallet drap og og tilfeller med voldskriminalitet har doblet seg så langt i år. Les mer her.

Sverige, 07.24: Fredag går svenske Ryanair-piloter ut i streik, ettersom selskapet ikke har ønsket å forhandle om en tariffavtale med Svensk Pilotförening (SPF).

22 flyginger til og fra Sverige blir kansellert som følge av streiken, skriver nyhetsbyrået TT.

Saudi-Arabia, 05.59: Som følge av den diplomatiske krisen har Saudi-Arabia satt foten ned for all medisinsk behandling saudiarabiske borgere som er innlagt på sykehus i Canada. Det opplyser et saudiarabisk nyhetsbyrå, ifølge Reuters, natt til onsdag. Les mer her.

Venezuela, 05.26: På direktesendt TV tirsdag knyttet Venezuelas president Nicolás Maduro opposisjonsleder Julio Borges, som er i eksil, for attentatforsøk med droner mot ham, melder NTB. Maduro sier tirsdag kveld lokal tid at mistenkte som er pågrepet, har kommet med uttalelser som peker i retning av at Julio Borges kan ha vært involvert i det angivelig droneangrepet mot ham sist lørdag.

Kongo, 01.20: Kongolesiske myndigheter bekrefter at ni personer er døde på én uke etter et ebolautbrudd øst i Kongo. Onsdag skal de starte vaksinasjonstiltak. Alle de ni tilfellene er registrert i Beni-regionen i provinsen Nord-Kivu, i et avsidesliggende område nær grensen til Uganda og Rwanda. (NTB)

Estland, 00.52: Et spansk militærfly har avfyrt en rakett i Estland, bekrefter det spanske forsvardepartementet til avisen El Pais. Rakettavfyringa, som betegnes som en ulykka, skal ha skjedd bare 100 kilometer fra grensa til Russland.