– Vi følte vi ble satt i en situasjon hvor vi ikke hadde noe valg. Vi måtte gi garanti til Finnsnes i Fest, sier formannskapsmedlem Tonni Nylund (Frp).

Dagen før selve festhelga, torsdag 2. august, fikk formannskapsmedlemmene i Lenvik kommune en mail fra ordføreren om en hastebehandling av forespørsel om garanti til årets Finnsnes i Fest.

”Det har oppstått en litt «prekær» likviditetsmessig situasjon vedrørende årets arrangement for Finnsnes i Fest”, skrev ordfører Geir-Inge Sivertsen i brevet.

I brevet ble det opplyst om at ordfører og varaordfører var kontaktet av Finnsnes Forum, som er arrangør av Finnsnes i Fest, og som ba om bistand fra kommunen for å få sikret gjennomføringen av årets Finnsnes i Fest.

”Utfordringen til arrangøren og som er av likviditetsmessig karakter er at artister som er booket krever garanti for oppgjør før de tiltrer scenen, noe som betyr at det allerede i dag må stilles garanti for band som skal spille på festivalområdet i morgen”, skrev Sivertsen videre i brevet.

Det ble påpekt at Finnsnes Forum av den grunn hadde anmodet kommunen om en garanti for artistoppgjør. Totalt var artistoppgjøret som gjensto før festivalhelga på 800.000 kroner. Ordfører pekte videre i brevet på at garantien sann-synligvis kunne tilbakekalles senest mandag, og at han vurderte risikoen for at deler av garantien måtte innfris som særdeles liten.

Formannskapet vedtok enstemmig å gi en garanti på 500.000 kroner for utbetaling av artistoppgjøret. Samtidig ble det bestemt at billettselskapet Hoopla, som foretar billett- salget for Finnsnes i Fest til konsertene, skulle ”låse” inntektene de fikk inn til utbetaling av honorar til artister for å dekke inn det resterende beløpet. Garantien ble gitt under forutsetning av at Finnsnes Forum rapporterte fortløpende til kommunen om regnskapet.

– Ikke rett å komme dagen før

– Det var en merkelig måte det skjedde på, sier Nylund, som forteller at han følte at de ikke hadde noe annet valg enn å innfri, ellers ville ikke artistene gå på scenen på Finnsnes i Fest.

– Så vidt jeg vet var ingen av formannskapsmedlemmene spesielt positive til måten dette ble gjort på, men vi kjente på at vi måtte gjøre det. Dette er ingen ønskelig situasjon, og jeg synes ikke det er rett å komme med dette dagen før arrangementet går av stabelen, sier han, og er klar på at dette må være en engangsforeteelse.

Økonomien i Lenvik kommune er anstrengt, og kommunestyret har vært igjennom omfattende kuttrunder.

– De bør finne andre måter å løse det på for ettertiden, for det kan ikke være slik at kommunen skal stille garanti til Finnsnes i Fest. De må jo bygge seg opp egenkapital og bestille de artistene de har råd til, sier Nylund.

Varaordfører Gunnleif Alfredsen er heller ikke glad for måten det ble gjort.

– Det er ikke bra at man må gjøre dette dagen før, og jeg er litt forbauset over at man ikke var klar over på forhånd at man kunne komme i en slik situasjon fra arrangørens side, sier han.

Garantien tilbakekalt

Virksomhetsleder Angelika Strobel for regnskapsenheten i Lenvik kommune sier til Folkebladet onsdag at de samme dag har fått skriftlig bekreftelse fra Finnsnes Forum om at artistene er betalt og at garantien fra kommunen er tilbakekalt.

Ordfører Geir-Inge Sivertsen bekrefter at han ble kontaktet i all hast av Finnsnes Forum som hadde behov for en garanti.

– De spurte om vi kunne bistå dem, og det prøvde vi etter beste evne å gjøre. Jeg var rimelig trygg på at de ville gjøre opp og at garantiene ville bli tilbakekalt, sier Sivertsen.

Festivalsjef Beate Seljenes er glad for kommunens støtte.

– Kommunen har vært utrolig hjelpsom og jeg er veldig takknemlig for at de ”heiv seg rundt” og gjorde slik at vi fikk gjennomført arrangementet, sier festivalsjef Beate Seljenes.

Anstrengt økonomi

Leder i Finnsnes Forum, Tord Magnussen, sier kommunen tidligere har tilbudt seg å stille garanti, og at årsaken til at de måtte be kommunen om garanti nå skyldes lav egenkapital og sein inndriving av inntekter; som skyldes delvis at publikum venter til samme dag med å kjøpe billetter til konsertene, samt at billettintektene fra billettselskapet kom inn litt sent.

– Flere reagerer på at problemet oppsto dagen før. Var man ikke klar over at dette kunne skje på forhånd?

– Det må jeg ta på min kappe at vi kanskje burde forutsett, men deler av årsaken til dette er at vi var blitt forskuttert et raskere billettoppgjør. Billettinntektene nådde ikke oss fort nok slik at vi fikk gjort opp artistene fortløpende. Dessuten varierer kravene fra artistene veldig fra år til år. Noen artister synes det er greit å få betalt etter konserten mens andre vil ha garanti, sier Magnussen.

Finnsnes i Fest gikk med underskudd i fjor, og økonomien er anstrengt.

– Det går mot et overskudd i år, men det er for tidlig å si hvor stort, sier Magnussen.

– Hvordan står det til med økonomien i Finnsnes i Fest totalt sett?

– Det jeg opplever er at det er for lite penger i bunn. Vi har cirka 200.000 kroner. Det er alt for lite, og det er egentlig et mirakel at vi klarer å levere en festival så bra som det blir gjort med så lite penger. Det er mye takket være de frivillige som gjør en fantastisk innsats og som gjør at det hele går rundt, sier Magnussen.

Han vil ut over høsten for- søke å få flere samarbeidspartnere til å hjelpe Finnsnes i Fest opp økonomisk.

– Jeg kommer til å utfordre både næringsliv og kommune til å bidra i situasjonen, sier Magnussen.

– ET MIRAKEL: – Det er egentlig et mirakel at vi klarer å levere en festival så bra som det blir gjort med så lite penger, sier daglig leder Tord Magnussen i Finnsnes Forum Foto: Carina Hansen
– MÅTTE HJELPE: – Vi følte vi ble satt i en situasjon hvor vi ikke hadde noe valg, sier formannskapsmedlem Tonni Nylund (Frp) om hastegarantien de ga til Finnsnes i Fest. Foto: Finnsnes i Fest. Foto: Maria Holm Simonsen