– Utrolig dyktige unge musikere

Fredag 10. august er det duket for konsert med folkemusikk hos Fruene på torget.

INTERNASJONALT: FolkBand skal spille med unge musikere fra Russland og er klare for Kalottspel og kafékonsert hos Fruene på torget.  Foto: UKM Arctic

ARENA: Fruene på torget er arenaen når FolkBand skal spille konsert på Finnsnes.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

nyheter

Førstkommende fredag skal FolkBand holde kafékonsert hos Fruene på torget på Finnsnes. Bandet er i utgangspunktet en samling av unge musikere fra regionen, og har tidligere representert både UKM Artic og Folkemusikk Nord i en rekke festivaler de siste par årene. Konserten er et samarbeid mellom disse to.

– FolkBand har vært i både Skottland og Russland og spilt folkemusikk, forteller Odd-Halvdan Jakobsen, fylkesleder for UKM.

Over grensa

Sammen med FolkBand kommer fem musikere fra Russland for å medvirke til konserten.

– I Russland deltok bandet på flere festivaler. Da spilte de sammen med russiske musikere og øvde inn repertoare. Fem av dem kommer hit for å spille. FolkBand skal hovedsaklig spille på Kalottspel i helga, og har konsert på Fruene i forkant, sier Jakobsen.

– I verdensklasse

FolkBand består av 12-13 unge musikere, hovedsakelig i alderen 17-19 år. Bandet ledes musikalsk av Torje Åsali Jenssen fra Tranøy kommune, og støttes økonomisk av Barentssekreteriatet.

– FolkBand har drevet på i rundt tre år. De er utrolig dyktige, og har et stort spenn i det instrumentale. Bandet har mange forskjellige typer fløyter, fiolin, bass, gitar, trekkspill, trøorgel og sang. I tillegg skal det spilles på russiske instrumenter som balalaika og domra. Det at de spiller på så mange forskjellige instrumenter gjør at fargen i musikken blir helt spesiell, forteller Jakobsen og opplyser om at konserten består av to sett med pause.

– Det er veldig gøy, for en av guttene som spiller trekkspill er utrolig dyktig. Han er etter min mening bortimot i verdensklasse. Mange ligger på et kjempehøyt nivå. Så om du er glad i musikk er dette absolutt noe å få med seg. Det er en fin produksjon, sier Jakobsen.

På konserten vil bandet representere både norske og russiske folketoner, med instrumentale prestasjoner i toppklasse. Konserten skal gjennomføres i et tilnærmet akustisk lydbilde, slik at instrumentenes egen klang kommer til sin rett, opplyser Jakobsen.

Positivt

Liv Harriet Steffensen på Fruene på torget synes at det bare er positivt at de ønsker å bruke kaféen.

– Vi har på en måte blitt en kulturkafé, og det er hyggelig. Vi ønsker å kunne representere flest mulig, sier Steffensen.