All fisk som passerer laksetrappa i Kistefossen blir nå filmet og registrert.

Overraskende mye laks

At innslaget av laks er såpass høyt overrasker Anton Heggås, leder av Salangsvassdragets fiskeforvaltning.

– Ja, disse tallene overrasker meg veldig mye. Normalt skulle det gå en god del mer sjøørret enn laks i trappa. Men det har jo vært lite sjøørret både i Salangsvassdraget og i løksebotnvassdraget i år, sier han.

Heggås forteller at han ikke har eksakte tall, men omkring 360–370 fisk har gått opp trappene så langt.

– Ser ut til å fungere bedre

Sist vinter ble det igangsatt et arbeid for å forbedre trappene i elva der laksen har vært fredet i 22 år. Problemet i elva har vært at laks og sjøørret ikke går på trappene før ut i august. Fisken hadde vanskelig for å finne trappene, spesielt da vannstanden er høy. I fjor innvilget Miljøverndirektoratet 736.000 kroner til utbedring av laksetrappene i Salangselva.

– Det er vanskelig å si noe helt sikkert nå, men det ser ut til at trappene fungerer bedre i år. Vi ser også at fisk som er mindre, en størrelse på 0,6 -0,8 kilo nå kommer opp trappene. Det er bra. Vi ser også at det er bra med fisk overfor Langfossen nå, sier Heggås.

Ifølge Heggås har fiskeforvaltninga av elva fortsatt midler igjen slik at arbeidet med å forbedre trappene for-håpentlig vil fortsette til høsten.

Fikk avslag fra direktoratet

I 2017 ble 305 villaks med en total vekt på 1.056 kilo fanget og satt ut igjen i vassdraget. Også dykktellinger i fjor høst viste at det var store mengder villaks i elva. Det førte til at Salangsvassdragets fiskeforvaltning søkt om en forsiktig oppstart av laksefiske etter 22 års fredning av villaksen. Men Miljødirektoratet sa nei med begrunnelsen at vassdraget er langt unna å oppnå forvaltningsmålet. Avgjørelsen ble anket til departementet, men senere trukket fordi den ikke ville bli behandlet før til vinteren.