Denne uka gikk flere sentrale skikkelser i Bodø Ap ut og varslet at de snur fra at de ønsker konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe), til at de sier nei.

– Jeg synes det er veldig klokt. Det er fremtidsrettet, og de har en god begrunnelse for hvorfor de snur. Vi er enig, og har ment det samme i Tromsø og Troms lenge. At det nå skjer bevegelse i Bodø og Nordland, har stor betydning for saken, sier fylkesleder i Troms og stortingsrepresentant Cecilie Myrseth.

Også fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, har gitt sin tilslutning til snuoperasjonen.

På Aps landsmøte i fjor ble det vedtatt et kompromiss som innebar at deler av områdene ble vernet, mens deler ble åpnet for konsekvensutredning.

Myrseth angrer ikke på kompromisset fra landsmøtet i fjor, selv om det ikke var hennes primærstandpunkt.

– Det var så langt vi klarte å komme i partiet. Nå fokuserer vi på tiden fremover, og jeg er ganske sikker på at det er et flertall i Arbeiderpartiet for å si nei. Samtidig er det ennå sterke krefter som ønsker konsekvensutredning.

– Går du med på et kompromiss igjen?

– Nei, denne gangen godtar vi ikke noe kompromiss. Tiden er inne for å si nei til konsekvensutredning. Nå går vi mot et valg, og da er det greit å ha klargjort standpunktet i saken. Den er såpass viktig for mange langs kysten som har havet som arbeidsplass, og som fullt forståelig er opptatt av denne saken, sier hun.

– Folk forsto ikke kompromisset

Troms Aps andre stortingsrepresentant, Martin Henriksen, vedkjenner at det ikke var noe enkelt vedtak å gå til valg på.

– Jeg tror folk flest hadde problemer med å forstå hva vi mente. Vedtaket var med på å flytte Ap fra et standpunkt om å konsekvensutrede alle områdene, til å kun utrede et av tre. Så det gikk i riktig retning. Men jeg er enig med ordføreren i Bodø, Ida Pinnerød, om at vi trenger å få ei enda tydeligere satsing på fiskeri og havbruk. Vi vil ha næringer som er langvarig og gir lokale ringvirkninger. Det er alfa og omega for oss, og da er LoVeSe et helt spesielt.

– Skulle du helst sett at man ikke inngikk noe kompromiss?

– Hadde jeg vært enehersker hadde jeg vernet områdene, siden oljenæringa har andre interessante områder å jobbe i. Men kompromisset var det landsmøtet gikk med på, sier Henriksen.

Tror Ap har endret seg

Både Myrseth og Henriksen mener at holdningene i Arbeiderpartiet har endret seg, og at det nå er et flertall for å si nei til konsekvensutredning av LoVeSe.

– Flere fylkeslag har snudd, og sier nå nei. Fiskeriorganisasjonene sier nei, flertallet av folket i nord sier nei, alle kommunene i Lofoten og de fleste i Vesterålen sier nei. Vi bør heller satse på fiskeri, sier Myrseth.

VIL VERNE: – Hadde jeg vært enehersker hadde jeg vernet områdene, siden oljenæringa har andre interessante områder å jobbe i, sier stortingsrepresentant Martin Henriksen i Troms Ap. Foto: Tore Skadal