– Denne type hendelser skal snarest rapporteres til politiet, nærmeste lufttrafikktjeneste og Statens Havarikommisjon for Transport (SHT). Det ble gjort av fartøysjefen etter hendelsen på Senja fredag, forteller flyoperativ inspektør Sigrid Hammer i Luftfartstilsynet til Folkebladet.

Det var like før klokken 18.00 fredag kveld at meldingen kom om et småfly som hadde nødlandet på fylkesvei 232 i Kaperdalen på Senja. Begge de to personene som var ombord flyet kom fysisk uskadd fra hendelsen. Nødetater rykket ut til stedet og da de kom fram så de at etter at småflyet hadde landet på veien var det så sklidd ned i en grøft.

Da Folkebladet var på stedet like før klokken 19.00 dyttet mannskap fra politi, brannvesen og andre småflyet som er av typen Cessna opp av grøfta. De rullet så flyet til en parkeringsplass like ved, hvor det fortsatt står parkert inntil videre.

– Vil vurdere tiltak

Hammer sier at i etterkant av en slik hendelse må piloten levere en rapport om hendelsen.

– I etterkant plikter også fartøysjefen og sende en rapport om hendelsesforløpet til både Luftfartstilsynet og SHT. Myndighetene vil da vurdere eventuelle videre tiltak. Det er for tidlig å si noe mer konkret om dette nå, sier hun til Folkebladet søndag kveld.

Uviss årsak

Man vet foreløpig ikke hva som er årsaken til at flyet måtte nødlande, men politiets innsatsleder på stedet Jan Tytlandsvik sa til Folkebladet fredag at piloten skal ha fortalt at ting tydet på at det kunne være en instrumentfeil.

Hammer forklarer at hvis det er tvil om flyets luftdyktighet etter hendelsen, skal fartøysjefen ha en teknisk gjennomgang i henhold til regler og prosedyrer.

– I dette tilfellet på Senja må flyet gjennomgå en ekstern teknisk sjekk for å sikre flyets luftdyktighet før det eventuelt kan flys videre. Den eksterne tekniske sjekken skjer trolig i morgen, sa Hammer søndag.

– Det er for tidlig å si noe om hva som blir konklusjonen etter hendelsen. Her vil Luftfartstilsynet og SHT sammen vurdere saken og det tar normalt noe tid, avslutter hun.

Folkebladet har søndag vært i kontakt med piloten av flyet. Han ønsker foreløpig ikke å uttale seg til media om saken.