Hjørnesteinsbedriften Stella Polaris i Kårvikhamn i Lenvik har lagt bak seg et meget godt år resultatmessig. Rekefabrikken har snudd et underskudd på 1,5 millioner kroner i 2016 til et årsresultat på 12,5 millioner kroner i fjor.

Driftsinntektene landet i 2017 på i underkant av 297 millioner kroner. Noe som er en økning på over 21 millioner kroner fra 2016, hvor bedriften landet på 275,5 millioner kroner i driftsinntekter.

Men millionoverskuddet i 2017, er ikke rekord for selskapet. I 2015 hadde de nemlig et rekordresultatet på 20,2 millioner kroner.

Stoppet opp

Årsaken til den store svingningen de tre siste årene er kort fortalt at ved inngang til 2015 gikk både råvarepriser og markedspris i ferdigvaremarkedet til himmels. Prisene ut til kundene ble så høye, at markedet stoppet opp i 2016.

– Vi satt med råvarer som vi hadde kjøpt dyrt. Samtidig gikk rekeprisene ned, forteller daglig leder Tom Harry Klausen i Stella Polaris.

I 2017 normaliserte tingenes tilstand seg mer.

– Samtidig har vi kjørt en veldig god produksjon, sier Klausen.

Samtidig kjørte de begrenset produksjon i 2017. Lav råvaretilgang gjorde at de kun utnyttet 60% av produksjonskapasiteten. Likevel kom selskapet godt ut av det.

– Det har gått veldig bra i 2017, og vi er godt fornøyd. Men samtidig er ikke resultatet bedre enn det bør være tatt i betraktning omsetningen og de investeringer vi har gjort.

Optimistisk

Inngangen på 2018 tegner også bra, ifølge Klausen.

– Vi har hatt et bra førstekvartal. Råstoffprisene har fra 2. kvartal gått kraftig opp. Dette gjør at marginene nå er kraftig redusert. Det som er veldig positivt er at fangstraten i Barentshavet har gått opp, og interessen til å delta i fisket øker.

Det gjør at Klausen er optimistiske til tiden framover.

– Vi får nå godt med råstoff. Råstofftilgang har de siste årene vært Stella Polaris største utfordring. Bra fangstrater, høy pris til fisker og reduserte torskekvoter gjør at interessen for reker hos fiskeflåten synes økende i 2018. Vi ser allerede nå at tilgangen på råstoff har bedret seg, sier han.

Stella Polaris har vært rekeprodusent side 1984 og er blant verdens ledende produsenter av kaldtvannsreker. De leverer i dag til 18 land.