De to brødrene trekker seg ikke ut av næringa etter salget. De blir begge med videre i det nye selskapet som blir etablert i kjølvannet av handelen.

Med kjøpet slår Nergård sammen Aksel Hansen-bruket med sine egne anlegg i Senjahopen Gryllefjord, Fjordgård, Grunnfarnes og på Sørøya i Finnmark i et nytt selskap.

Nergård kjøper seg også inn med 40 prosent i Berg Fiskeriselskap, et selskap som disponerer samlede på fiskekvoter på rundt 10.000 tonn. Her vil Johan Arild Hansen fortsette som majoritetseier og daglig leder.

Vil videreforedle mer

– Med dette forener vi kreftene i to tradisjonsrike hvitfiskselskaper. Meninga er å skape et selskap som er konkurransedyktig, som kan sikre tilstrekkelig med råstoff og som er sterkt nok til å utvikle nye produkter. Målet er å videreforedle mer, sier styreleder Tommy Torvanger i Nergård.

– Det er ganske heftige anlegg. Vi skal rive gjerdet mellom bedriftene, sier Torvanger.

Ikke for pengenes skyld

Hvilke summer det handler om er det ingen som vil uttale seg om.

– Det er konfidensielt, sier Torvanger.

Frank Magne blir daglig leder i det nye selskapet.

– Jeg tror dette blir svært positivt, ikke minst for utviklinga i Senjahopen havn, sier han med henvisning til at havna står foran en ny, større oppgradering.

Tror på lønnsomhet

Nergård har i flere år tapt penger i Senjahopen, blant annet som følge av hard konkurranse om råstoffet. I vår gikk konsernet til det skritt å kutte 22 årsverk for å bedre lønnsomheta.

– Det måtte vi gjort uavhengig av det som nå skjer, sier salgsjef Jón Ingi Bjørnsson i Nergård.

Samtidig med nedbemanningen forsikret konsernet at de ville satse videre i Senjahopen, men da under forutsetning at det lå lønnsomhet i bunnen.

– Jeg tror vi har gode muligheter til å få til et lønnsomt konsept med det det nye selskapet vi nå etablerer, sier Björnsson.

Rett kompetanse

Det er ikke uten grunn at Nergård har kastet sine øyne på nabobedriften Aksel Hansen.

– Vi har jo sett hva de har skapt og fått til av resultater. Uten det ville ikke dette vært aktuelt. Det er viktig at de blir med videre, i sentrale roller. Det betyr enormt mye, fordi det handler om rett kompetanse på rett plass, sier Tommy Torvanger.

Slagkraftig selskap

Johan Arild Hansen sier at han og broren tidligere har syslet med planer om å satse på videreforedling, blant annet filet, i egen regi.

– Men vi syntes vi har vært for små. Nå kommer vi derimot med i et selskap som har eiere med kompetanse og kapital for å gjøre noe, sier han.

Suksessfaktoren til han og broren har vært å satse på et eget rederi med kystbåter, som samlet representerer en råstoffbase på omlag 10.000 tonn. Denne råstoffbasen vil det nye selskapet få å spille på.

Foruten å fokusere på viderforedling er planen til det nye selskapet å fortsette å satse på hvitfisk, pelagisk og blåkveite. I så måte vil blant annet både sild og lodde og klippfisktørking gå som før.

– Når det gjelder videreforedling ser vi stort potensiale innafor filet. Folk vil ha gryteferdige produkter i butikkene. Foreløpig er vi bare i en prøvefase på hva vi kan få til på dette området gjennom satsingen på Gryllefjord Seafood, sier Tommy Torvanger.

Det nye selskapet skal være oppe og gå før jul, og får en samlet omsetning på cirka 700 milioner kroner.

– Vi blir en betydelig aktør, sier Tommy Torvanger.

Styreleder Tommy Torvanger i Nergård mener industrianleggene som er bygget opp i Senjahopen, er helt unik. – Det er anlegg som gir oss enorme muligheter til å utvikle og skape verdier, sier han. Foto: Vidar Bjørkli
– Vi skal rive gjerdene mellom bedriftene i Senjahopen, og utnytte det unike industriarealet i fellesskap, sier styreleder Tommy Torvanger i Nergård. Det nye selskapet vil overta alt av bygningsmasse på Senja og Sørøya. Foto: Vidar Bjørkli
Det nye selskapet vil ha fokus på å øke graden av videreforedling av fisk. Utover det vil drifta fortsette som før med produksjon innafor hvitfisk og pelagisk. Her sildeanlegget. Foto: Vidar Bjørkli