Det er nettstedet bygg.no som har en kort sak på dette arbeidet som TP Maskin skal utføre for Lenvik kommune, en kontrakt som ble undertegnet i juni.

I forbindelse med utvidelse av industriområdet i Finnfjord skal Lenvik-firmaet TP Maskin, som har fått kontrakten på arbeidet som skal utføres, sprenge ut 150.000 kubikkmeter fjell som skal plasseres ut i sjøen. I den gropen som vil oppstå der steinen ble sprengt ut skal man så fylle den store haugen på 110.000 kubikkmeter med silika-støv som har opparbeidet seg ved smelteverket over mange år.

Må betale for fjerninga

Etter det Folkebladet får opplyst fra rådmann Bjørn Fredriksen i Lenvik gjøres dette på samme måte som det er gjort i mange andre tilfeller. Fredriksen sier at for silika-støvet som kommunen tar vare på og graver ned i jorda i industriområdet skal Finnfjord A/S betale kostnadene tilbake over 25-30 år i form av leie av industriområdet, et tidsrom som Fredriksen ikke hadde for hånden da Folkebladet ringte ham.

– Silika er ikke spesialavfall, og vi har selvfølgelig fra kommunens side sørget for de nødvendige tillatelsene som var nødvendig for å få utført dette. Og som i andre saker der kommunen har betalt for slikt arbeid må Finnfjord A/S betale tilbake til kommunen de utgifter vi har hatt på dette arbeidet.

Daglig leder Geir-Henning Wintervoll ved Finnfjord A/S sier at det som nå skjer er et prosjektet som ble startet for rundt ti år tilbake, og at bedriften lenge har hatt et behov for å kunne bruke de arealene som silika-haugen ligger på i dag til andre formål.

– Denne gamle haugen som er tilbake fra 70- og 80-tallet er iblandet betong, og er ikke salgbar. Den silikaen vi får ut i dag har vi avsetning på, og således vil det ikke bygge seg opp noen ny haug med dette avfallet.

29 millioner

Kontrakten som TP Maskin har med Lenvik kommune har en verdi på vel 29 millioner kroner, ekslusiv moms. Jobben starter 30. juli og skal ferdigstilles i april i 2019. Trond Pettersen sier til bygg.no at firmaet vil ha opptil 12 egne ansatte sysselsatt i prosjektet.

GRAVER NED: Trond Pettersen og TP Maskin skal som en del av den kontrakten som nå er undertegnet med Lenvik kommune fjerne silica-støvet og få det nedgravd. Foto: Maria Holm Simonsen