Turen som startet i Rostadalen ender opp i Skibotn og sendes som direkte-TV på NRK 1 hver dag.

– Når vi nå er her inne på Nord-Kalotten så er dette en del av den store hjemfølelsen for meg, sa Monsen da Folkebladet pratet med ham en drøy halvtime før TV-sendingene var i gang på onsdag formiddag.

Mange hundre turgåere hadde møtt opp for å følge Monsen på hans fem dager lange fottur fra Rostadalen og til Skibotn. NRK vil sende direkte 5 timer hver dag fra Monsens tur i den nordnorske fjellheimen, og det blir også innslag på NRKs Sommeråpent på kveldene.

Trives best på Nord-Kalotten

– Det er i disse områdene jeg trives best på tur. Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland helt fram til russegrensa er bare et helt fantastisk område.

– Her oppe i Rostadalen har det møtt opp flere hundre turgåere som ønsker å følge deg innover i fjellet. Det liker du vel?

– Jeg synes det er kjempepositivt at så mange vil være med, det er jo nettopp det vi ønsker. Og til de som sitter hjemme og ser dette programmet vil jeg si at jeg håper at dette inspirerer også dem til å pakke sekken og komme seg ut på tur.

Når vi kommer inn på Monsens alder som er 55, benekter han den med et smil.

– Men når det gjelder det å være aktivitet ute i naturen har egentlig ikke alder så mye å si. Kroppen blir jo eldre, men for min del vil jeg si at det er det mentale som avgjør om man vil fortsette. Jeg føler at jeg har mange ekspedisjoner å komme med enda, så jeg tror ikke dere klarer å fjerne meg fra TV-ruta med det første.

Lang merittliste

Merittlista til Monsen er så lang at det ville ta flere sider i avisa å få med. Han er villmarks- og ekspedisjonsfarer, foredragsholder, og programleder i NRK for å nevne noe.

Han har siden 1991 skrevet 14 bøker om sine villmarkseventyr og langturer i naturen. Monsen har også vært med som kommentator under sjakk-VM i 2013. Han har tilbrakt mer enn 4.000 døgn i sovepose, halvparten vinterstid og nord for polarsirkelen.

- En vanskelig TV-jobb

Håvard Jenssen er en av de to prosjektlederne bak «Monsen minutt for minutt» som NRK står bak. Han forteller at denne turen i indre Troms har vært planlagt et par år, forberedelser som har blitt intensivert det siste året. Det er teknologien som har vært utfordringa.

– For fem år siden ville det vi nå holder på med vært et høyrisikoprosjekt, men nå begynner vi å få kontroll. Kort sagt puttes alt utstyret vi normalt har i to busser inn i to kofferter vi bærer med oss i fjellet. Vi har to «harer» som er ute i fjellet med radiosendere og sørger for at vi kan sende direkte.

Jensen sa på onsdag at han før sendinga startet hadde en god følelse.

– Nå fungerer alt som det skal, men det er jo hele tida ting som må justeres ved en slik direkte sending.

Veteran med på turen

Med på turen til Monsen blir også 71-årige Alf Brustad fra Finnsnes.

– Jeg har med meg utstyr for å være med på hele turen, sa Brustad en drøy halvtime før turen startet på onsdag.

Han forteller at han er en av fire teamledere fra Troms turlag som følger Monsen hele veien fram til Skibotn.

– Kondisjonen tror jeg at jeg har kontroll på, det blir rundt 12 kilometer hver dag, og det er ikke noe problem for en som er brukbart trent.

Håvard Jenssen som er en av prosjektlederne bak «Monsen minutt for minutt» betegner denne TV-produksjonen som meget vanskelig. Foto: Stein Wilhelmsen
Alf Brustad (71) fra Finnsnes blir med hele turen som Monsen har denne gangen. Foto: Stein Wilhelmsen
Nina Einem fra NRK har ansvaret for hva som skal presenteres på TV-ruta i sendingene fra Monsens fjellvandring de kommende dagene. Foto: Stein Wilhelmsen