Det er tolv kilometer i luftlinje fra Fjordgård til Kjølva på Senja, men ikke fullt så enkelt å ta seg mellom de to punktene til fots på land. Kay Martin Seglsten er en av de få som har prøvd seg på turen.

– Idéen om å gå ut til Kjølva har jeg hatt i mange år, men hvor den stammer fra vet jeg ikke helt. Det har vel noe med at jeg har kjørt fiskebåt fram og tilbake langs Nordlandet i årevis, og sett en rute som kunne være mulig å gå. Jeg har lenge hatt lyst til å prøve, forteller Seglsten.

Hentet med båt

Selv om luftlinjen viser tolv kilometer, var turen til Seglsten på rundt to mil hvor han bar en sekk på rundt 15 kilo.

– Jeg gikk ikke opp på noen av toppene rundt, men jeg kan tenkte meg at det høyeste punktet er på rundt 600 meter over havet.

Seglsten stresset ikke med å komme fram og tok med både telt og sovepose. To døgn etter at han la ut på turen, ble han og hunden hentet med båt litt bortenfor Kjølva. Han forteller at han vet om noen som har gått der før, og at de sprekeste har brukt et døgn før de ble hentet. Det er også kjent at noen turister tar turen den motsatte veien.

– Jeg vet om noen turister som har blitt satt av på land ved Øyfjordvær, for å så gå inn til Fjordgård.

Måtte snu

Seglsten lagde en GPS-merket sti mens han gikk, og forteller at han følte seg frem i landskapet og gikk selv etter egen navigering. Han har lenge hatt stor lyst til å gå ruten på egenhånd.

– Det er fint å ha en GPS-strek å vise til, humrer Seglsten og legger til at det er mye enklere å ta seg ut dit med båt enn til fots.

Han prøvde seg på samme rute i fjor, men da kom han til et sted han ikke klarte å gå ned. Dermed måtte han snu og gå tilbake i flere timer før han kom til et sted det var mulig å fortsette. Da bestemte han seg for å gå tilbake til Fjordgård for å så prøve på nytt i år.

– Det gikk greiere i år på andre forsøk, men det ble litt problematisk den siste dagen. Da kom det regn og tåke, og det resulterte i at jeg måtte gå to kilometer tilbake før jeg ble hentet av båt. Dermed har jeg ikke vært helt ute på Kjølva, men kanskje rundt en kilometer lenger bort. Været satt rett og slett en stopper, men det kommer heldigvis en ny sjanse til neste år, sier Seglsten.

Ikke helt ufarlig

Selv om trangen og idéen til å gå ruten har vært der lenge, advarer han mot å kaste seg ut på denne ruten uten like.

– På noen plasser er det så bratt at man må ake seg ned skråningen og håpe på å stoppe på en stein eller lignende. Dette var blant annet i Øyfjorddalen, som også var den eneste veien ned til Øyfjordvannet. I tillegg blir det glatt når det er vått. Turen er ikke helt ufarlig i allefall, forteller Seglsten og legger til at bortsett fra noen slike partier er det egentlig grei klatring og gåing de fleste stedene.

– Mitt beste tips er å spørre andre om råd før du legger ut på denne turen. Jeg fikk blant annet råd fra noen som går mye på jakt, forteller han, og ser ikke mørkt på å prøve flere ganger å komme seg helt ut til Kjølva.

Tilbakeblikk mot Barden, Breitind, Segla og Hesten på Senja. Foto: Kay Martin Seglsten
GPS: Kay Martin sin rute markert med GPS.
Turen går over fjellkjeden på venstre side av toppen på Svartvasstinden. Foto: Kay Martin Seglsten