Fant hundrevis av nettpirater i Midt-Troms

Dagbladet har kartlagt aktiviteten til over 100.000 nettpirater i Norge.

NEDLASTING: Det beregnes at film- og tv bransjen gikk glipp av inntekter på nærmere en halv milliard kroner i fjor som en følge av ulovlig nedlasting.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

nyheter

Ifølge tall fra det svenske analysebyrået Mediavision kom hver sjuende av alle filmer og tv-serier som ble sett i Norge i 2017, fra ulovlig fildeling. Tallet er basert på spørreundersøkelser blant mer enn 1000 nordmenn i alderen 15-74 år. Det skriver Dagbladet.

Mange norske filmer

Det beregnes at bransjen gikk glipp av inntekter på nærmere en halv milliard kroner i fjor som en følge av ulovlig nedlasting.

I løpet av 39 dager kartla Dagbladet over 106 607 nettpirater i Norge, hvor de bor, og hva de laster ned. Flest fildelinger var det på store Hollywood-produksjoner, men også den nasjonale filmindustrien er berørt. Ifølge årsrapporten fra Norsk Filminstitutt for 2017 var 43 prosent av alle norskproduserte filmer som ble vist på kino i fjor, også tilgjengelig på én eller flere ulovlige fildelingstjenester.

Vil ta bakmennene

Kripos opplyser til Dagbladet at det er lokalt politi som har ansvar for å avsløre norske nettpirater. Videogramforeningen har selv vært delaktig i å avsløre flere av fildelerne de seinere åra.

– Det er de store bakmennene vi ønsker å ta, i tillegg til å få sperret sidene hvor fildelingen pågår. Vi ønsker også å spre informasjon om at dette er ulovlig, og hvor alvorlig det faktisk er, sier generalsekretæren i Norsk Videogramforening og tidligere leder i Rettighetsalliansen, Willy Johansen til Dagbladet.

I kartet over nettpirater avisa har laget kan man se at de blant annet fant 179 nettpirater på Finnsnes, 66 i Sørreisa og 67 på Bardufoss.

– Man regner ut fra en pris på 70-80 kroner per film, som er en typisk pris for å leie en ny film digitalt. I 2014 så vi at hver femte film eller tv-serie som ble sett i Norge, kom fra ulovlig fildeling. Nå er tallet nede på 14 prosent. Det er fremdeles høyt, men det går nedover, sier Johansen.


       Nettpirater i Midt-Troms:

 • Finnsnes - 179
 • Sørstraumen - 10
 • Karlstad - 6
 • Gibostad - 15
 • Øverbygd - 3
 • Rundhaug - 7
 • Bardufoss - 67
 • Moen - 9
 • Bardu - 61
 • Tennevollen - 7
 • Sjøvegan - 18
 • Brøstadbotn - 5
 • Stonglandseidet - 8
 • Kaldfarnes - 3
 • Gryllefjord - 3
 • Senjahopen - 13
 • Fjordgård - 2
 • Botnhamn - 1
 • Brygghaugen - 3
 • Sørreisa - 66