– Utrolig fin natur her, og så totalt ulikt hjemme i Finland, sa Hanna Kangastie til Folkebladet på fredag. Hun var på ytre Senja sammen med kjæresten Pekka Alamommo og søsteren hennes, Jenni Kangastie. De ankom Ersfjord torsdag kveld, og skulle overnatte i lavvo to netter før det bar hjem igjen til Rovaniemi.

– Da er det jobb igjen for noen av oss, selv om vi gjerne skulle ha blitt her lengre, sier Pekka som har sitt Canon kamera på skulderen i jakten på fine Senja-motiver. Mens de to damene prøvde seg litt nede i havet, benyttet Pekka sjansen til å gå rundt på motivjakt på stranda.

Googlet seg frem

– Vi kom hit torsdag ettermiddag med ferga fra Kvaløya og over til Botnhamn, og kjørte så hit til Ersfjord. Og reaksjonen fra oss alle var at dette var langt over forventningene - vi hadde rett og slett ikke ventet å få se en så vill, men samtidig vakker natur.

Pekka forteller at de tre hadde vært her i Norge før, og hadde bestemt seg for en ny tur i år.

– Vi hadde ikke noe bestemt reisemål, og googlet litt for å få idéer. Da Ersfjord dukket opp og vi fikk se bildene var det hele avgjort ganske raskt, det ble reisemålet vårt i år. Og etter å ha vært her nå kan jeg bare si en ting - vi kommer igjen.

– Kjempefornøyd med forholdene

På stranda traff Folkebladet også en gjeng med barn og voksne fra Sjøvegan.

– Vi kom hit i går, og har overnattet her i Ersfjord i telt, forteller Beate Chruickshank.

– Vi visste fra før om den fine stranda her i Ersfjord, og nå bestemte vi oss for å dra en gjeng hit og bade og kose oss. For oss kan man jo trygt si at dette er en kortreist ferie, og når det er slikt vær her i nord er det ingen grunn til å kjøre av gårde i et titalls timer med bil for å finne det samme været som vi nå har her. Og jeg må jo si at vi selvfølgelig hadde sjekket langtidsvarselet før vi dro hit.

– Vi fikk jo prøve den såkalte Gulldassen også, og det er et veldig fint toalett og ikke minst et veldig fint tiltak. Men med så mange mennesker som hadde samlet seg denne gangen ble det jo mye press på å komme seg inn der, så man måtte ha tålmodighet for å komme seg inn. Men å finne et slikt toalett midt ute på landet er jo egentlig et veldig fint tiltak, og det var jo også satt opp to mobile toaletter i tillegg ved siden av den store Gulldassen.

– Vi er egentlig kjempefornøyd med forholdene her i Ersfjord. Hadde flere gjort som dette ville det vært en fryd å dra ut der nødvendigheter som toalett og tilgang på vann er ordnet med. De som står bak skal vite at vi som får bruke dette setter veldig stor pris på det, sier Beate Chruickshank.

Teltleir

Fredag formiddag var det en hel teltleir i nærheten av stranda i Ersfjord, og tilstrømminga av biler ble etter hvert så stor at det faktisk var vanskelig å finne seg en brukbar parkeringsplass. Nå var dog ikke havet så varmt at det innbød til noe mer enn å vasse opp til knærne for de fleste, men uansett var feriestemninga på topp hos både barn og voksne.

– KOMMER TILBAKE: Disse tre fra Rovaniemi i Finland falt pladask for naturen og den hvite stranda på Senja. Fra venstre ser vi Hanna Kangastie, Jenni Kangastie og Pekka Alamommo. Foto: Stein Wilhelmsen
TELTLIV: På fredag var det et yrende liv i solfylte Ersfjord, med telt og lavvoer slått opp langs veien. Foto: Stein Wilhelmsen
VASSING: Finske Minna Selkimaki stortrivdes på stranda i Ersfjord. Foto: Stein Wilhelmsen