De to gjennomfører nå passasjerundersøkelser på ferger og hurtigbåter i området, noe som blant annet innebærer hurtigbåten mellom Tromsø via Finnsnes og til Harstad, samt fergesambandet Botnhamn Brensholmen. I tillegg utfres undersøkelsen også på andre strekninger med både ferge og hurtigbåt i Troms.

Kunnskap

– Undersøkelsen er en del av arbeidet med framtidas innfartsveger til Tromsø, og hensikten er å få vite mer om hvilke behov de reisende har. For selv om det finns masse statistikk både om kjøretøy og passasjerer, vet ikke de som planlegger framtidas transport så mye om de som reiser, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Det vises nemlig til at Statens vegvesen har fått i oppdrag fra Samferdselsdepartementet lage en utredning om framtidas innfartsårer til Tromsø. Utredningen omfatter både veger og båttilbud i hele området med vesentlige reisestrømmer eller pendling til og fra Tromsø, og skal munne ut i anbefalinger av hvilke tiltak som bør gjennomføres.

Etaten trekker frem noen spørsmål som om hvorfor de reiser med båt, hva de skal og hvor fornøyd de er med tilbudet.

– Vi har blant annet gjennomført lignende undersøkelser i Lofoten og Vesterålen tidligere, og de har gitt oss nyttig kunnskap om reisevaner og behov, sier prosjektleder Nils Petter Rusånes i Statens vegvesen i pressemeldingen.

– Håper folk bidrar

Undersøkelsen foregår ved at passasjerer får utdelt spørreskjema som skal fylles ut. Det er studenter som gjennomfører undersøkelsene, og vegvesenet viser til at studentene dermed skaffer seg nyttig arbeidspraksis ved å gå gjennom funnene i undersøkelsen og utarbeide rapporter i etterkant.

– Jeg håper alle reisende vil bidra med informasjon, slik at vi får et best mulig grunnlag når vi skal vurdere framtidas vegnett og transporttilbud, sier Rusånes.

I tillegg til undersøkelsen som gjennomføres nå i sommer, vil det også bli gjort en tilsvarende undersøkelse til høsten, slik at forskjellene i reseivaner mellom sommer og resten av året kan kartlegges.