Tidligere denne uken skrev NTB om muligheter for en katastrofal soppsesong.

I artikkelen het det at «det sies at en dårlig sommer for oss, er en god sommer for soppen og motsatt».

Ifølge biolog Kolbjørn Mohn Jensen skaper godværet i øst uvanlige tendenser blant soppen.

– Det er virkelig ingen sopp der ute nå, og det er svært unormalt. Vanligvis på denne tiden av året kan du finne blant annet kantareller og kremler. Men nå er det altså ingenting, sier Jenssen til NTB.

Trenger fuktighet

Dette gjelder da først og fremst Østlandet, som innledet sommeren med en lang periode knallvær, og ikke Nord-Norge, som verken har vært offer for rekordvarme eller tørke.

– Sånn erfaringsmessig er soppen avhengig av fuktighet. Grunnen til at sesongen blir så dårlig sørpå, er at det er så tørt i marka. De fleste soppene trenger jevn fuktighet, forklarer Marit Jørgensen, forsker ved forsøksgården Holt, driftet av Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

Dersom sommeren i nord fremover blir forholdsvis varm og fuktig, kan det bli et godt soppår.

– Det viktigste er hva som skjer nå og i dagene fremover. At fuktigheten holder seg.

Bedre enn de sørpå

Ifølge Jørgensen er i alle fall en ting sikkert: Vi i nord har mye bedre soppmuligheter enn folk sørpå.

– Og nå er det jo varmt, så da blir det sikkert bra. Generelt krever soppene fuktig og varmt vær.

Slik blir bærsesongen

Når det gjelder bærsesongen, kan godt vær være en fordel. og blomstringen av multer startet to uker senere enn i normalår her i nord.

– Jeg har ikke vært så mye ute og sett, men det er fortsatt litt multer i blomst. Det som er utfordrende med en kald juni, er at multene må ha insekter og bestøving. De kommer med det varme været. At det har vært så kjølig som det har vært, gjør at det kommer litt senere. Det samme gjelder blåbær. Det blir det lite av dersom blomstringen var under den verste kulden, sier Jørgensen.

Selv om det kan se litt mørkt ut, gjelder det å være tålmodig.

– Selv om det nå i visse områder kan se ut til å bli lite bær, så kan det likevel bli bær etter hvert. Det kan bare komme noen uker senere, sier Jørgensen.