Fallskjermhoppstevnet Midnight Sun Boogie går i år av stabelen for 10. året på rad. Det startet 13. juli, og i snart to uker har fallskjermhoppere fra fjern og nær boltret seg i lufta over Elvenes i Øvre Salangen.

– Vi har også hatt en tur til Bleik på Andøya hvor 41 hoppere ble sluppet ut av flyet der, forteller formann i Troms fallskjermklubb Reidar Krokstad.

Han sier arrangementet har vært helt strålende, til tross for noen værplager og at ett av flyene måtte settes på bakken, noe som medførte betydelig redusert kapasitet.

Fra fjern og nær

Totalt har de hatt 151 deltakere på arrangementet.

– Vi har hatt deltakere både fra fjern og nær. Vi har hatt folk både fra Amerika, Sverige, England og Sør-Afrika for å nevne noen. Det er nok veldig eksotisk for utlendingene å hoppe fallskjerm i midnattsol, sier Krokstad.

Mest populært er tandemhopp, hvor nybegynnere som aldri har hoppet før kan få prøve å hoppe sammen med noen erfarne.

– I år har det blitt gjort 32 tandemhopp, sier Krokstad.

I tillegg har de gjort flere andre typer fallskjermhopp.

– Vi har også hentet inn folk og hatt flere kurs slik at fallskjermhopperne har hatt sjansen til å videreutvikle seg i løpet av Midnight Sun Boogie, sier Krokstad.

Samlet inn penger

De siste årene har Midnight Sun Boogie samarbeidet med 339 skvadronen på Bardufoss.

– 339 skvadronen flyr helikopter for oss og får således trening i å fly og slippe ut folk fra helikopter, samtidig som vi får hoppe i fallskjerm. Det vi betaler for hvert hopp går til Barnekreftforeningen, samtidig som det også blir samlet inn penger fra tilskuere på bakken, forteller Krokstad.

I år har de samlet inn 55.000 kroner til Barnekreftforeningen.

– Det er godt å kunne gi penger til et godt formål, sier Krokstad.

Da Folkebladet snakket med han onsdag var det to dager igjen av Midnight Sun Boogie, og så langt var det gjennomført 1389 fallskjermhopp under stevnet.

– Vi skal prøve å få til en midnattshopping i løpet av de to siste dagene, og så skal vi prøve å få til et innhopp i Spansdalen. Det vil si at vi hopper ut over Spanstinden og flyr ned langs fjellsiden før vi lander i Spansdalen, avslutter Krokstad.

Forurenset drivstofftank - hoppkapasiteten betydelig redusert

I forrige uke oppdaget piloten at drivstofftanken til det største flyet under Midnight Sun Boogie var forurenset. Siden da har flyet stått på bakken.

– Vi har et fly som har fått forurenset drivstofftanken. Hva årsaken er vet vi ikke ennå, sier formann Reidar Krokstad i Troms Fallskjermklubb, som arrangerer Midnight Sun Boogie.

Det største flyet

De siste syv årene har Midnight Sun Boogie lånt et Pilatus Porter-fly fra et italiensk selskap. Flyet har plass til ti hoppere og er det største som benyttes under arrangementet. I tillegg benyttes flere småfly med plass til fire hoppere og et helikopter fra 339 skvadronen på Bardufoss.

Det var i forrige uke, i starten av arrangementet, at piloten oppdaget forurensningen.

– Vi visste ikke hva det var med flyet i starten, før piloten plutselig fant ut at det var noe med drivstoffet. Da måtte vi la flyet stå på bakken inntil videre, sier Krokstad.

Sendt inn til analyse

De har sendt prøver fra drivstofftanken inn til analyse, og forsøker å finne ut hva forurensningen består av og hva årsaken til den er.

Midnight Sun Boogie, som har over hundre deltakere fra hele verden, har altså måtte klare seg uten den største løftekapasiteten på arrangementet.

– Flyet tar ti hoppere og det er klart at det har mye å si når det ikke kan brukes. Kapasiteten er betydelig redusert, sier Krokstad.