Nye spor etter slagbjørn i Bardu

Slagbjørnen i Bardu har i juni og juli tatt over 63 sauer. Han forsvant for ei uke siden, nå er han tilbake.

DØDE SAUER: Over 60 sauer er dokumentert drept av en slagbjørn som har herjet i Bardu siden starten av juni.   Foto: Ulf Antonsen

nyheter

9.juni drepte bjørnen sin første sau. Etter den tid lå han ikke på latsiden, han har siden drept over 63 sauer. 16.juli ble jakta på slagbjørnen avsluttet, da de ikke hadde sett tegn på bjørnen siden lørdag 7.juli - og fellingslaget trodde bjørnen hadde gått videre. Lørdag 21.juli kom han frem på nytt. Det ble oppdaget da Laila-Merethe Myrhaug gikk på fjellet for å se til sauene sine, og fant en av dem død.

– Jeg er redd for sauene mine. Jeg er på fjellet nå for å følge med dem i tilfelle bjørnen kommer tilbake hit. Det var ikke noe artig å se en av sauene mine drept. Det verste med det var alle lammene skrike rundt sin døde mamma, forteller en bekymret Myrhaug.

Fellingstillatelse

Fellingslaget i Bardu fikk fort fellingstillatelse for å ta ut bjørnen fra Troms Fylkeskommune.

– Fellingstillatelsen varer til onsdag 25. juli, så får vi ta vurdering på om vi skal gi en ny tillatelse etter det. De fikk tillatelsen på lørdag 21.juli rett etter vi fikk beskjed om nye tap av sau til bjørn, sier Andreas Røsæg ved Fylkesmannen.

Bjørnen har foreløpig ikke tatt mange sauer. Så langt er det den ene sauen til Laila-Merethe Myrvang som er dokumentert drept av bjørn. Det er, ifølge, Røsæg, to andre sauer som er død, men som foreløpig ikke har blitt dokumentert drept av bjørn.

Jakten

Jaktleder fra Statens Naturoppsyn, Lars Gangås, forteller at de i går (mandag 23.juli) var ute med plotthund som var jakt etter bjørnen. En plotthund er en drivende hund som jakter på sporet, og holder på bjørnen så lenge det går. Noe som er en effektiv metode for jakt, men som er vanskelig i et terreng uten veier, og som er bratt og ulendt.

– Det var et ønske fra folket om at vi skulle prøve å bruke plotthunder, og det var verdt et forsøk. Hunden var i går på jakt etter bjørnen, men bjørnen krysset en elv, det samme prøvde hunden - men fikk problem. Så vi brukte resten av dagen i går på å redde hunden som satt seg fast i elva. Han er skadet nå, så i dag reiser plotthunden og hundeføreren hjem igjen, sier fellingsleder ved Statens Naturoppsyn, Lars Gangås.