En mann i 20-årene fra Midt-Troms er tiltalt for flere brudd på dyrevelferdsloven etter at en inspeksjon av Mattilsynet avdekket flere kritikkverdige forhold. Det er statsadvokatene i Troms og Finnmark som har tatt ut tiltale mot mannen etter paragraf 37 første ledd i Dyrevelferdsloven, som omhandler blant annet det å sikre at fòr, beite og vann er av god kvalitet, sikre dyrets behov for næring og væske, samt og å beskytte dyret mot skade, sykdom og andre farer.

Avdekket flere kritikkverdige forhold

Ifølge tiltalen skal vanskjøtselen ha vart over en periode på flere måneder, fra sommeren 2016 og fram til Mattilsynet kom på inspeksjon i 17. november 2016. Ifølge tiltalen skal bonden ha unnlatt å sørge for at hans besetning på 35 storfe fikk tilstrekkelig tilsyn og stell i form av riktig for og renhold.

Under inspeksjonen ble det blant annet oppdaget at fem kalver og unge okser var så avmagret at de måtte avlives. Videre i tiltalen står det at alle kalvene og mange av de voksne dyrene skal ha vært tilgriset med tørket avføring i pelsen på lår og buk, og to av kyrene skal ha hatt svimerker i huden etter fastgrodd avføring var revet av med pelsen.

Forvokste klauver

Minst en av kuene skal heller ikke ha fått beskåret klauvene slik at de var forvokst og medførte feilstilling av føttene.

Videre skal to av kalvene ifølge tiltalen ha blitt syke i løpet av høsten uten at det var tilkalt veterinær, hvor så dyrene til slutt døde.

Mannen er videre tiltalt for å ikke ha hatt et fungerende brannvarslingssystem i driftsbygningen, til tross for at han hadde over 30 storfe i fjøset.

Saken skal opp i Senja tingrett 18. september, og ifølge tiltalen vil det da bli lagt ned påstand om at bonden skal få rettighetsstap eller aktivitetsforbud som følge av overtredelsen.