– Dette er et rom som skal fortelle om hele livssyklusen til oppdrettslaksen og næringens historie. Det sier leder for visningssenteret, Karoline Sandberg.

Folkebladet møter henne inne i utstillingsrommet til senteret i kunnskapsparken. Hun forteller at den overordnede misjonen med konseptet er å formidle kunnskap om en stadig voksende næring.

– Det viktigste for oss er å spre informasjon, med riktig kunnskap. Det er mye synsing der ute, og da ønsker vi å være en arena for rett informasjon. Hvis man ser fremover i tid så vil det være viktig å øke konsumet av sjømat i årene som kommer. I Norge spiser vi for lite fisk i dag, men oppdrett kan være en fin måte å løse det problemet på, sier Sandberg.

Kritiske røster

Oppdrettsnæringen har i mange år hatt sine motstandere. Det er også en målgruppe Sandberg håper å kunne åpne øyene på.

– Vi kommer nok til å ha mange kritiske røster innom her, og da er det jo ekstra viktig at vi kan fortelle hvordan man jobber og hvilke utfordringer vi har. Det er mye feilinformasjon ute og går, noe som nok er med på å fyre opp under negativiteten rundt oppdrett. Det er ikke alt man leser og hører som er helt sant, så da er det vår oppgave å formidle det som er reelt.

Og for de som ikke kjøper informasjonen man får i kunnskapsparken, så kan Sandberg lokke med en tur ut til selve merdekanten for å se driften med egne øyne.

– Vi har fått en visningskonsesjon på Skårliodden og Kvitflåget. Dit skal vi ta med de som vil ut på merdekanten og gi mer informasjon der ute, slik at de besøkende får et helhetlig informasjonsforløp.

Interaktivt

På senteret i kunnskapsparken har man valgt å satse på et interaktivt konsept for å forhåpentligvis kunne lokke til seg fremtidens arbeidskraft.

– Hvis du hører etter over høytalerne så er det lyden av de forskjellige årstidene som går i sykluser. Vi ønsker at miljøet og det estetiske her inne skal være innbydende samtidig som vi formidler kunnskap. Vi ønsker etter hvert å invitere barnehager og skoleklasser. Da har vi et lekerom spesielt rettet mot de minste.

Og hva som blir hovedattraksjonen er det nok liten tvil om.

– Her har vi en fôrstasjon som man kan prøve. Under åpningsuka kommer det til å sitte en ansatt og fôre fra her. Ellers vil det være åpent for alle som kommer innom til å prøve den.

– Interessant

Folkebladet blir invitert med på den andre delen av visningssenteret. Nemlig en båttur fra Lysnes på Senja og ut til anlegget Skårliodden.

– I denne merden er det cirka 130 000 fisk.

Det er en stolt Sandberg som viser frem anlegget i strålende sommersol.

– Man blir jo stolt av både Senja og lokaliteten når man kan ta folk med ut hit på sånne dager som dette. Den nydelige naturen rundt gjør at dette er veldig fin reklame for Senja.

Videre forteller hun at akkuart denne merden er tilrettelagt for å ta med besøkende.

– På denne merden prøver vi å være oppdatert med det nyeste utstyret, slik at folk får se hvordan utviklingen i næringa ligger an.

En av de som har blitt med for å lære mer om oppdrett, Thorbjørg Jensen, er svært fonøyd med turen.

– Det var en nydelig tur ut, med god fart og litt bølger. Også er det spennende å se og høre mer om en mat som vi spiser mye av og som produseres her. Det er jo ei stor næring.

Også hun mener at dette er riktig måte å gå frem for å få frem et rikitg bilde av oppdrettsnæringa.

– Jeg tror nok dette kan være med på å gi flere positive syn på oppdrett, at man får være med og se hvordan det faktisk er. Før har vi mest hørt om forurensing og slikt.

Sushikurs

Vel inne på land snakker Sandberg om de mange mulighetene vinsingssenteret gir, både for Salmar og andre aktører.

– Vi skal ha guidede turer til Skårliodden, guidede turer inne på senteret i kunnskapsparken, samt forskjellige arrangementer. Blant annet skal vi ha sushikurs i åpningsuka for å vise flere måter å utnytte fisken på. Mulighetene er mange, og vi håper å kunne invitere andre aktører fra næringa til å bruke våre lokaler. Vi vil satse på samarbeid og samhandling, avslutter Sandberg.

GLAD-LAKS: Det er ingen tvil om at Karoline Sandbergs hjerte banker for laks. Foto: Sindre Olav Fredriksen
STOLT: Karoline Sandberg var stolt over å vise frem anlegget og Senja i solskinnet. Foto: Sindre Olav Fredriksen