– Det er fordi vi har lyst til å gi noe tilbake til samfunnet. Det er bevist at hester har posistiv virkning på mennesker, så dette er vår måte å bidra på, smiler Sissel Haugslien i Viking horses.

Ble husket

Initiativtaker og kvinnen bak ideen er sommervikar på sykehjemmet, Linn-Charlotte Nordahl. Hun forteller at det ikke er første gang man gir beboerne nærkontakt med hester.

– Dette er femte sommeren jeg jobber her, og for fire år siden hadde jeg med min egen hest og gjorde det samme. Da var det sånn at beboerne husket og snakket om det to år etter jeg hadde hatt hesten her, sier en strålende fornøyd Nordahl.

Videre forteller hun at siden hun ikke har hest selv lenger. Derfor kontaktet hun damene i Viking horses for å høre om de kunne være interessert, og de var ikke i tvil om hva de skulle gjøre.

– Vi tenkte at vi selvfølgelig måtte stille opp. Jeg har jobbet med både psykiatri, barn og eldre i mange år, og har sett selv hvilken effekt det kan ha for dem å komme i kontakt med dyr og hester spesielt. Når vi ikke hadde noen andre planer, så var det klart at vi måtte gjøre dette, forteller daglig leder og eier av Viking horses, Lill-Grete Evenmo.

Noe annet enn rutiner

Nordahl forteller at hun ønsker å gi beboerne på sykehjemmet et tilbud som er litt utenom det vanlige.

– Dette blir jo noe som ikke er hverdag, noe som ikke er rutine. Dagene går jo fort i det samme for de som bor på sykhjem, og sånn sett tror jeg det er fint at vi kan gjøre sånn som dette av og til, sier hun.

– Bildene taler jo for seg, sier Evenmo og ler.

Skryter av tilbudet

Beboer ved sykehjemmet, Hans Hansen (89), sier at han liker tilbudet godt.

– Jeg synes det er kjempefint. Det er alltid fint å se sånne gamle tradisjoner som jo hester er. Faren min hadde hest i barndommen min, så det er fint å se dem igjen, smiler Han.

Han utnytter også mulgiheten til å skryte av personen bak tiltaket.

– Linn-Charlotte er kjempesvær som kommer hit med hestene og viser oss. Nå venter jeg bare på at de skal komme med en fjording neste gang, sier Hansen.

Håper de kommer tilbake

82 år gamle Johan Bergheim er også beboer ved sykehjemmet. Han er, i likhet med Hansen, svært fornøyd med fredagens aktivitet.

– Det er veldig fint å få besøk. Det er så sjeldent at man får sett hester, spesielt i aktivitet, så dette var fint, forteller han fornøyd.

Selv om han liker hester, var han en av de som valgte å holde trygg avstand.

– Jeg fikk ikke hilst på hestene selv. Det var best å holde seg på trygg avstand, smiler Bergheim.

Han tok heller ikke sjansen på en ridetur denne gang.

– Nei, nå har jeg blitt så gammel. Da blir jeg som en tømmerstokk om jeg faller. Det kan bli hardt og farlig. Når man kommer på min alder så må man holde seg på riktig tid og plass, sier han.

Både Hansen og Bergheim håper at både Linn-Charlotte og damene i Viking horses skal ta seg tid til å komme innom med hestene flere ganger.

– Det håper jeg absolutt. Det er så trivelig å se dyrene, sier Bergheim.

Og det er ingen grunn til å frykte at så ikke blir tilfelle, for Nordahl, Evenmo og Haugslien har allerede planen klar.

– Vi har snakket om å komme tilbake med vogn eller slede en gang sånn at vi kan kjøre en tur med beboerne. Hans sa klart ifra at da ville han ha litt fart, forteller Haugslien og ler.

FORNØYD: Hans Hansen og Sissel Haugslien var begge veldig fornøyd med fredagens hestebesøk på sykehjemmet i Sørreisa. Foto: Sindre Fredriksen
IKKE RUTINE: Linn-Charlotte Nordahl og Lill-Grete Evenmo er glad for å kunne tilby noe utenom det vanlige til beboerne på sykehjemmet. Foto: Sindre Fredriksen