Ekstrem oppgang i år

Aldri før har det passert så mye fisk på denne tiden i laksetrappa i Målselvfossen. Også fangtene har vært bra så langt i sesongen.

– Vi har en brukbar oversikt, men det er ikke sånn at all fangsten er innrapportert. Så langt er det rapportert inn over fire tonn, sier leder for Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget,

Odd-Helge Utby.

– Men det som er ekstra ekstremt i år er oppgangen gjennom fisketrappa. På denne tiden er det normalt at omkring 2.000 har gått trappa i et godt år, sier Utby.

God forvaltning av elva

– Har du en forklaring på at det går så mye fisk?

– Det vil jo bare bli gjetninger. Men det kan være fordi elva var lita i mai og at temperaturen kom fort opp i 5-8 grader. En annen forklaring kan være at det skyldes forvaltningen av elva over mange som har har ført til en robust stamme. Jeg tenker da på for eksempel kvoter og avkorta sesong, svarer Utby.

– Det har vært en god sesong så langt. Det har også blitt tatt mange store fisker i år, sier han.

Trenger regnvær

Fisket etter sjøørreten har ikke så langt tatt av i Salangsvassdraget.

– Det er litt mindre sjøørret enn vanlig så langt. Men det er bra med fin sjørøye. Bestanden er på tur opp. Mye av sjøørreten står nok i sjøen enda. Vi trenger nok litt regn nå. Det er observert mye fisk i sjøen, og det er slik at plutselig kommer den på elva, sier Tor-Arne Chruickshank.

Villaksen er fredet i Salangsvassdraget. Men Chruickshank forteller et en god del er landet og satt ut igjen.

– En god del fisk har også gått opp trappa i Kistefossen. Det er kjempeartig at den fungerer, sier han.

Fisken vil ikke ta

Jan Hilmar Eidissen forteller at det står bra med fisk i Gammelseterelva på Senja.

– Men det er ikke noe stort fiske her nå. Fisken står dypt i kulpene og vil ikke ta flua. Det kan nok være fordi det er lite vann nå. Så langt har det gått 30-40 fisk gjennom fisketrappa. Så fisken er sein som i fjor. Det må nok komme litt regn. Da kan det bli en helt annen situasjon i elva, sier han.