Sørpå er det krise for bøndene som forteller at de vurderer å måtte slakte store deler av dyrene fordi årets sommer med langvarig sol og lite nedbør gjør at det ikke finne mer gras som dyrene kan beite på.

– Akkurat en slik krisesesong viser hvor viktig det er at alle bønder har en veldig god kontroll på det forbehovet han vil få neste år, og hvor mye for han har når sommerens innhøsting er avsluttet.

Østgård har drevet som melkebonde i 13 år. Han forteller at 2013 var et svært vanskelig år, med tele som sto i jorda langt ut på sommeren.

– Dermed fikk jeg ikke frø i marka før sent på sommeren, og mangelen på for gjorde at jeg besluttet å sende bare oksene til slakt, mens jeg beholdt alle hodyrene.

– Når jeg hører bønder som forteller at de vurderer å slakte ned mesteparten av dyrene tenker jeg at disse bøndene bør innhente vurderinger fra rådgivere før de gjør noe så drastisk.

Bonden på Fagerfjell sier at han regner med to slåtter i år hvis ikke noe uforutsett skulle inntreffe.

– I år er som sagt det jeg vil kalle et mellomår når det gjelder innhøsting av for. Jordbunnen har jo vært ekstremt våt tidligere på grunn av vedvarende regn over tid, men nå har vi fått varme og tørt vær som kan snu på dette. Østgaard forteller at han i neste uke er ferdig med første slåtten, og at det så langt ser ut som at det også vil kunne ble andre gangs slåtte senere.

Kontakt med TINE en gang i måneden

På spørsmål om han vil kunne selge for sørover om det kommer spørsmål, sier Østgaard at han allerede har avtale om forsalg til reindriftsnæringa, fortrinnsvis av for fra andre gangs innhøsting.

Østgaard sier at han på høsten slår inn på et PC-program hva han har fått inn av for i løpet av sommeren, og basert på det kan han i samråd med TINE fastslå hvor mye for han vil trenger til dyrene i løpet av vinteren.

- Det finnes løsninger for det meste, det dreier seg om at man søker hjelp.

FØLGER RÅD: Melkebonde Ole-Hallstein Østgaard har kontakt minst en gang i måneden med sine rådgivere i TINE. Foto: Privat