Lill-Grethe Evenmo og Sissel Haugslien, eiere og grunnleggere i Viking Horses AS, er bekymret for fôr situasjonen i Norge.

– Leverandøren vi bruker, som holder til i Fauske og som vanligvis får høy fra Toten, må kanskje hente høy i Danmark i år. Vi har noen ganger måtte til Sverige for å kjøpe fôr, og det blir mye transport. Vi skulle helst ønske at vi kunne få kjøpt høy fra noen lokale bønder, men desverre så er det ikke så mange bønder i nord som lager fôr til hester, sier en opprørt Lill-Grethe Evenmo til Folkebladet.

Flere bønder har mulighet til å bruke mer av eiendommen deres enn det de gjør. Det har en verdi på andre måter enn bare for mat til dyrene, det er for turismen og.

– Dette kan gjøre at det blir en økning i reiselivet. Vi må ha noe å vise frem. Vi må vise at det bor folk i bygdene i Norge, sier Sissel Haugslien, medeier og styreleder i Viking Horses.

Må lete ette brukbart fôr

Det er ikke bare i Norge at denne situasjonen med fôr-mangel har oppstått. Når Norge har hatt lite fôr å ta, har de kunne funnet høy i Sverige, Danmark eller Tyskland. Men denne sommeren har varmen herjet der også.

– Sverige, Danmark og Tyskland er i samme båt som oss, vi sliter alle med å få tak i god fôr til hestene våre. Men vi er nødt til å finne en plass hvor hestene kan gå på beite uten at vi er nødt til å flytte dem hele tiden. For det er noe vi har brukt mye tid på - å flytte gjerder og finne områder for dem å være. I tillegg er det en helt uvanlig situasjon her nå, for vanligvis når vi kommer til juli måned så er hestene ute og spiser gress. Desverre har ikke det vært mulig i år, noe som gjør at vi unødvendig bruker mer av høyet. Vi mangler plassen til å kunne gjøre det, og det har ikke vært god nok gress enda, sier lokalpolitiker for Høyre Sissel Haugslien fortvilet.

Viking Horses damene oppfordrer folk til å ta i bruk områder folk har, for eksempel alt gresset. Slå det og selg det til noen som kan dra nytte av det.

– I tillegg til å kunne hjelpe med salg av gress eller fôr så kan folk frigjøre gårdene som ikke brukes. Trenger ikke selge, folk er åpen for å ha langtidsleige på en gård dersom det lar seg gjøre. Det for å kunne ha plass til hestene, og kunne dyrke jord selv. Det vil være bedre for hestene, fortsetter Sissel Haugslien.