Det hele startet med at det 9.juni ble oppdaget tap av de første sauene hos Karl-Oskar Fosshaug i Øvre Bardu.

– En halv time etter at jeg slapp ut de siste sauene på beite fikk jeg dødsvarsel på radiobjella på en sau, sa Fosshaug rett etter at første sauen ble drept i starten av juni.

Så langt i 2018 har bjørnen fått tak i seksti sauer.

Utgått tillatelse

Fellingsleder Pêr Nilsen fra Statens Naturoppsyn (SNO) kan nå melde om at bjørnejakta er over. I hvert fall for denne gang.

– Vi har ikke sett noen tegn til bjørnen siden natt til lørdag. I tillegg så gikk fellingstillatelsen fra fylkesmannen ut i går, sier fellingslederen.

Det er en fellingstillatelse som de har fått fornyet tre ganger tidligere.

Sau på beite

Mattilsynet har vurdert akutt midlertidig nedsakning av sau i Bardu grunnet slagbjørnens herjinger, noe bøndene selv har vært kritiske til å gjøre. Mattilsynet hadde et møte tirsdag 10.juli hvor de fant ut at de skulle utsatte fristen for å ta sauene ned fra beite med 14 dager, på grunn av tilbakemeldinger fra bøndene.

– Trolig gått videre

Nå som jakta avsluttes sendes både hunder og mannskap hjem, i og med at fellingstillatelsen har gått ut.

– Nå reiser alle hjem. Fellingstillatelsen har gått ut og vi har ikke sett bjørnen på en uke. Han har trolig gått videre til et annet område, sier fellingslederen fra SNO.

Stortingspolitiker Sandra Borch (Sp) mener SNO kom alt for sent på banen og forventer en kjappere reaksjon om slagbjørnen skulle dukke opp igjen.

– De skulle vært der fra første uken. Det er for dumt at denne bjørnen har drevet på i fem uker, og at SNO ikke kom inn tidligere enn de gjorde. Jeg forventer nå at dersom vi skulle se nye tegn til bjørnen så vil SNO være der med en gang, og at fellingstillatelsen er klar fra dag én, sier Borch.

       Slagbjørn i Bardu:

  • Natt til 9. juni ble det oppdaget tap av de første sauene hos ved Fosshaug i Øvre Bardu.

  • Mellom 18. og 25. juni ble det dokumentert tatt 29 sau av bjørn.

  • 26. juni ble det dokumentert tatt ni sauer i Istindlia i Nedre Bardu. Dagen etter ble det funnet 12 drepte sau og 4. juni ble fem dokumentert tatt på gården Øymo på andre siden av elva.

  • Totalt er nær seksti sau dokumentert tatt av bjørn så langt. Det antas at antall morløse lam er rundt det dobbelte.

  • 9. juni innvilger Fylkesmannen skadefelling etter en bjørn og har til nå fornyet den tre ganger.

  • 25. juni innvilget Fylkesmannen midler til akutt tilsyn i marka.

  • Det skal være godt over tusen beitende sau i området som ligger nært det såkalte bjørneområdet innover Altevatn og Indre Troms.

  • I 2013 var det 27 sauedrap av bjørnen.

  • I 2015 tok bjørnen 14 sau.

  • I 2016 ble 27 sau dokumentert tatt av bjørn.

  • I 2017 var det små tap av sau etter at en slagbjørn ble tatt ut av SNO på vårsnø med hjelp av helikopter.

AVSLUTTER: Fellingsleder Pêr Nilsen i Statens Naturoppsyn og resten av fellingslaget avslutter nå bjørnejakta Foto: Ulf Antonsen
FORVENTER HANDLING: Stortingspolitiker Sandra Borch forventer at SNO kommer raskere i gang med jakta om slagbjørnen i Bardu dukker opp igjen. Foto: Ulf Antonsen