Alkontroll AS driver kontroll av utesteder/skjenkesteder etter oppdrag fra kommuner. I den siste kontrollen på Finnsnes kom alle stedene som ble sjekket gjennom kontrollen uten anmerkninger. Ingen matbutikker selger verken alkohol eller tobakk til mindreårige, og ingen restauranter eller barer serverer alkohol til personer under 18 år.

Slik fungerer kontrollene.

Daglig leder på Ottos, Frank Otto Berntsen forteller at før i tiden var det å miste skjenkebevillingen mye lettere enn den er nå.

– Før så kunne vi få anmerkning for at en kunde satt og spiste, men fikk en telefon og da gikk ut for å prate for å unngå å forstyrre de andre besøkende, og tok med glasset ut – og vipps så fikk vi anmerkning.

Det nye systemet er et landsbasert system som er likt for alle, og anmerkningene er tidsbasert. Det betyr at dersom man får en anmerkning for noe vil det bli opphevet etter tid, som kommer an på hvor grov overtredelsen er.

Rutinert

Rutinene de har på butikkene og utestedene er det som gjør at de har en liten forventning til å unngå anmerkninger under en slik test.

– Vi har alltid hatt gode rutiner på det å selge alkohol. Her på Coop Extra har vi interne kurs som handler om alkoholsalg, hvordan vi skal skilte eller merke i butikken, og alle vet hvem vi kan selge til og ikke. Er de unge ber vi alltid om legitimasjon, sier Tom-Erik Jakobsen, assisterende butikksjef på Coop Extra.

Rema 1000 er heller ikke fremmed for å ha rutiner for å passe på at reglene blir holdt.

– Vi har alltid god opplæring med nye ansatte, spesielt når det kommer til ølsalg. Vi har i tillegg gjort noen tiltak, som at det sjelden sitter noen under 18 år i kassene. Vi har, det siste halvåret, måtte skjerpet det litt inn. Det har vært episoder hvor mindreårige har prøvd å kjøpe snus og tobakk. Det er ikke så mange som prøver å kjøpe alkohol som mindreårig, men det finnes alltid noen som skal prøve seg, sier kjøpmann på Rema 1000 Bjørn-Åge Bergland.

I likhet med Coop Extra og Rema 1000 har også Finnsnes Hotell og Ottos gode rutiner som gjør at de ikke får anmerkninger under kontrollene.

– Selv om vi har mange rutiner, så er det aldri en selvfølge at vi kommer gjennom kontrollen uten noen anmerkninger. Det blir en test for de ansatte for å se om de følger rutinene og reglene vi har, konstaterer Frank Otto Berntsen til Folkebladet.

Gode på å vise legetimasjon

Ungdommene over 18 år på Finnsnes er gode på å vise legetimasjon og er klar over at de må gjøre det. På vinmonopolet forteller de at folk som står i kø, og som både ser ung ut, og gjerne er unge har legetimasjonen fremme. Hos Rema 1000 forteller Bergland at de også sjekker legetimasjon på alle som ser unge ut. Selv om de kanskje er 26 år.

– De som prøver å kjøpe alkohol eller tobakk, men som prøver å bortforklare hvorfor de ikke har med legetimasjon, blir med en gang nektet å kjøpe varer med 18 års grenser, sier Bergland.

Var ingen selvfølge

Selv om flere av disse butikkene eller restaurantene har vært etablert i flere år, og har hatt få situasjoner hvor de kunne mistet tillatelsen for å selge alkohol og tobakk, så er det aldri en selvfølge at alt går fint.

– Vi blir aldri direkte bekymret, men vi tar aldri skjenkebevillingen for gitt. Når det skjer slike kontroller, så får vi bare håpe at alle ansatte gjør jobben sin og at alt er i orden, forteller Berntsen.

FORNØYD: Kjøpmann Bjørn-Åge Bergland er glad for å ha kommet gjennom kontrollen uten problemer. Foto: Mari Bondevik
SMIL: Assisterende butikksjef Tom-Erik Jakobsen synes de har gjort en god jobb for å ha gode rutiner med alkoholsalg. Foto: Mari Bondevik