Økt elgbestand i Troms, men ikke i Tranøy

Elgbestanden har økt i Troms, men de siste årene i søndre del av Tranøy har det vært svært lite elg.

Elgbestand: I Troms er det mye elg generellt, men i søndre del av Tranøy kommune er det mangel. Foto: Odd Leif Andreassen  Foto: odd leif andreassen

nyheter

De siste årene har det vært svært lite elg i søndre del av Tranøy kommune, og Senjehesten elgvad har vært langt unna å få skutt tildelt kvote. Elgvaldet hadde tidligere en kvote på sju elg, men i 2017 ble kvoten endret til fire.

– Når kvoten var på sju. skjøt vi som regel to-tre elg. Det var vanskelig å fylle kvoten, forteller Martin Arne Jensen og legger til at de er enige i at fire dyr er et passende antall.

Lite dyr

Jensen forteller at det er lenge siden de fylte kvoten, både før og etter endringen, og forklarer at området strekker seg fra ytterst på Skrolsvik til Stonglandseidet.

– Grunnen til mangelen på dyr skyldes nedbeiting av området. Det har tidligere vært for mange elg her på sørspissen av Senja. Det har ført til nedbeiting. Når det blir lite mat trekker elgen seg unna. Dette problemet har vi hatt i rundt to-tre år, men nå ser vi at det ut til at beitet begynner å ta seg opp igjen, sier Jensen.

I 2017, som var det første året kvoten lå på fire, skjøt elgvaldet kun en okse. Jensen forteller at det ikke var noe særlig til kuer og kalver å skyte.

Vil bevare bestanden

Dagens kvote i Senjehesten elgvald inneholder to kalver, ett voksent hundyr og ett voksent handyr. Jensen og elgvaldet ønsker å endre denne kvoten slik at det blir enklere å bevare den lille bestanden i søndre del av Tranøy.

Senjehesten elgvald har vært i kontakt med viltforvalter Kristin Furuløkken, og sendt inn et forslag om en annen fordeling til kommunen.

– Vi ønsker å få tildelt to kalver. ett voksent handyr og ett valgfritt dyr. På den måten har vi selv mulighet til å vurdere hva som er lurt å ta ut. Da kan vi heller ta ut en okse eller en kalv, forteller Jensen. Han forklarer at hvis elgvaldet tar ut ei elgku, blir det heller ingen kalver. Da blir det vanskeligere å bevare bestanden.

Håper på endring

Viltforvalteren er positiv til forslaget. Elgvaldet venter på endelig svar fra kommunestyret.

– Det er politikerne i kommunen som tar den endelige avgjørelsen. Jeg håper forslaget går gjennom slik at vi i elgvaldet, som kjenner området, kan vurdere hva som blir best for bestanden. Jeg regner med at svaret kommer før elgjakten begynner den 25. september, avslutter Jensen.