I 2017 hadde 49 ungdommer søkt seg inn på Vg1 restaurant og matfag. Året senere har søkertallet steget til 64. Likevel er ikke Roar Sollied (V), fylkesråd for utdanning i Troms fylkeskommune helt fornøyd.

Midler til rekruttering

I et forsøk på å rekruttere flere ungdommer til å ta restaurant og matfag, har fylkeskommunen bevilget 1.350.000 kroner til rekrutteringsprosjektet «Vi dekker til fest» – et rekrutteringsprosjekt hvor man besøker 9.– og 10. trinn på ungdomsskoler.

VIL REKRUTTERE: Fylkesråd for kultur og næring, Sigrid Ina Simonsen (Ap). Foto: Troms fylke

– Dette er en bransje som vi mener er viktig å bygge opp rundt i hele Troms, forteller Sigrid Ina Simonsen (Ap), fylkesråd for kultur og næring i Troms fylkeskommune.

Rekrutteringsprosjektet har utspring fra Strinda videregående skole i Trøndelag, og kan vise til positive resultater.

– I 2013 opplevde de en økning på 74 prosent på antall søkere. Store deler av denne elevmassen fortalte at de søkte på restaurant og matfag fordi de hadde deltatt i dette prosjektet, sier Simonsen.

Naturbruk øker

Naturbruk, og service og samferdsel, er også linjer som har opplevd en oppgang.

– Det som er en utfordring på næringslivssiden er at det er en vanvittig økning innenfor fisketransport. Man opplever også større etterspørsel innenfor kollektivtransport, men det er veldig få som vil bli bussjåfører. Ungdommene vil heller kjøre store trailere, sier Sollied.

– Innenfor naturbruk, så har vi økt kapasiteten på Senja videregående skole fra 60 til 70 elever. Det ser ut til at de fleste elevene sikter seg inn mot akvakultur, og vi får stadig behov for økt bredde av yrker som går inn i denne bransjen, forteller Sollied.

Nedgang i elektro

I likhet med restaurant og matfag, opplever også linjene elektro, og teknikk og industriell produksjon en nedgang sammenlignet med tidligere år.

– Selv om det er en nedgang i søkertallene på elektro og teknikk og industriell produksjon, så er disse tallene såpass høye at de ikke er kritiske, forklarer Sollied