«En forferdelig sak». «Et mareritt». «Et muppetshow». Det var noen av betegnelsene som ble uttalt fra talerstolen da kommunestyret nylig behandlet saken som samtlige av kommunestyrepolitikerne i Lenvik gremmes over. Utvik-linga av Olderhamna fiskerihavn har nemlig ikke gått på skinner. Tvert imot er det kaoset som har rådet, noe som også poengteres i det siste saksframlegget om saken som rådmann Bjørn Fredriksen presenterte for politikerne.

«Dette prosjektet har utvilsomt vært besluttet igangsatt uten at foretaket har hatt noen form for tilfredsstillende oversikt over hverken endelig konsept eller kostnader ved det.», heter det i saksframlegget.

Det var i utgangspunktet det kommunale foretaket Lenvik Havn som hadde ansvar for prosjektet. Kommunen tok imidlertid sjøl hånda på rattet for prosjektet da Lenvik Havn ble nedlagt i 2016.

Inn med knappe 14 millioner

Nå er det estimert at kommunen må sprøyte inn knappe 14 millioner kroner til å ferdigstille prosjektet. Dette for blant annet å sikre tilstrekkelig dybde i havna, utfylling av masser i kaiområdet og nødvendig infrastruktur.

Kommunestyret vedtok finansieringa i sitt siste kommunestyremøte. Med det har kommunen grunnlaget på plass for å kunne starte opp en anbudsprosess, sier Lenvik-rådmann Bjørn Fredriksen.

– Blir det å skje i 2018?

– Ja, så fremst det ikke skjer noe helt spesielt, sier Fredriksen, som regner med at kommunen vil være klar til å lyse ut anbudet i løpet av høsten.

– Det betyr at vi har en grei byggetid frem til snøen kommer.

Også rådmannen omtalte Olderhamna-prosjektet som uheldig i kommunestyret. Likevel er han klar på fiskerihamna bør ferdigstilles, og det på grunn av kommunens for- pliktelser. Blant annet overfor leietaker Olderhamna båthavn og fiskerne som har tegnet seg båtplass i fiskerihavna.

Konservative estimater

Kommunen har allerede investert knappe 20 millioner kroner i Olderhamna-prosjektet. Med nesten 14 millioner til er kostnadene for anlegget mer enn fire ganger større enn ramma på åtte millioner kroner som ble vedtatt i 2013.

– Er den siste bevilgninga tilstrekkelig til å ferdigstille havna?

– For å si det slik så bygger vi for de pengene vi har, og ikke mer. Første indikasjon får vi når tilbudene fra entreprenørene kommer inn, men det er rimelig konservative estimater vi har lagt til grunn, sier Fredriksen.

Han forteller at anbudet vil bli utformet slik at bare de tingene som absolutt må gjøres prioriteres, mens resten legges til opsjon.

– Hva er aktuelt for opsjon?

– Det kan være noe asfalt, kantstein og slikt — kostbare ting, men som sagt er jeg i utgangspunktet rimelig trygg på at ramma skal holde.

Stemte med denne gangen

Anders Killie Solli (Sp) har vendt tommelen ned alle gangene Olderhamna-saken har vært behandlet i kommunestyret, bortsett fra nå ved siste korsvei.

– Hvorfor det?

– Jeg stemte for denne gangen. Det er i grunnen litt pragmatisk, og med bakgrunn i den gode jobben administrasjonen har gjort det siste året for å redusere finanskostnadene i prosjektet, sier Solli.

I utgangspunktet var finanskostnadene, eller driftskostnadene for Olderhamna fiskerihavn, på vel én millioner kroner i året. Nå har administrasjonen klart å forhandle kostnadene ned til rundt 600.000 kroner i året.

– Målet mitt hele veien har vært at det skulle bli minst mulig kostnader på fellesskapet i denne saken, og nå — med den jobben aministrasjonen har gjort — er dette målet nesten oppnådd.