For rundt 20 år siden var det så stor fravær på kokkelinjen at fraværgrensen på ti prosentpoeng måtte vært over tredoblet for at elevene ikke skulle strøket i fagene. Lærerne skjønte da at de måtte ta tak i dette, og den noe utradisjonelle løsningen har vært en stor suksess.

– Vi hadde noen år på den tiden der klassen i snitt hadde vært på en tredjedel av undervisningene. Vi måtte gjøre noe, og jeg tenkte at vi kanskje skulle prøvd å lokke elevene med en fin kokkekniv, og ikke hvilken som helst kniv. Den ble gravert med navn, skole og det faktum at de har gått et helt år uten noe som helst fravær, sier lærer Bength Hanssen.

Foreldre irritert

Det er nok ikke prisen på rundt 1.000 kroner som gjør at elevene jobber så hardt for å få den.

– Det er en fin kniv, men jeg vet ikke om den er så fin at elevene ville gått gjennom flammer for å få den, sier han og ler.

– Det er nok symbolikken bak det hele. Det er rett og slett et symbol på at man har prestert.

Hanssen legger ikke skjul på at tross den enorme suksessen, har han vært inne på tanken å slutte med ordningen.

– Det er foreldre som har vært ganske irritert på ordningen fordi elevene blir så oppslukt i at de ikke kan være borte. Det var noen elever som ikke ville dra i bestefarens begravelse fordi de trodde de ville miste kniven, og da skjønte jeg at det holdt på å gå alt for langt. Så vi har moderert det litt. Elevene får godkjent fravær for begravelser og kjeveortoped, men det er de to eneste.

– Elevene nektet jo å dra til kjeveortopeden, og de holdt på å ende opp med skjev tannstilling kun på grunn av denne kniven. Dermed måtte vi åpne opp for fravær i forbindelse med kjeveortoped, ler han.

– Fint initiativ

Også for elevenes videre vei kan dette ha stor betydning.

– Elever som presterer på dette nivået har fått lærlingplass på grunn av kniven. For en bedrift spiller det ingen rolle om du er veldig god å lage kjøttkaker, for det er noe du skal lære når du er der. Men om du er 18 år og ikke klarer å komme deg opp om morgenen vil ikke en bedrift ha deg. Det er kostbart å ha ansatte som ikke stiller på jobb, forteller han.

Elev Theodor Stigsønn Bjørnerøy mener at kokkekniven gir mer grunn til å møte opp på skolen.

– Det er et veldig fint initiativ. Det gir oss en ekstra motivasjon til å ikke skulke undervisningen, forteller Bjørnerøy.

klassen: Her er hele klassen samlet på et bilde. Foto: Kariann Bjørnerøy