Siden 2008 har Berg kommune drømt om en attraktivt næringseiendom med molo i sentrum av Skaland. Det gikk ikke som planlagt (Se faktaboks). Nå må moloen som kommunen har rettslig ansvar for repareres for millioner, men da vil kommunen være grunneiere.

I 2011 underskrev daværende ordfører i Berg, Jan Harald Jansen, en avtale hvor det tydelig står at grunneiere var Skaland dagligvare AS. På torsdagens kommunestyremøte sjokkerte Jansen med å si at han ikke var tilregnelig da avtalen ble signert.

– Jeg beklager at jeg skrev under avtalen. Jeg vet ikke hvor jeg var mentalt da jeg underskrev, denne skulle aldri vært signert. Jeg var utilregnelig i gjerningsøyeblikket, sa Jansen fra talerstolen.

Han forklarte videre at dette var på grunn av et daværende politisk kaos, to dager før han var ferdig som ordfører.

Vedtak

Torsdag vedtok kommune- styret å utsette saken til de har fått avklaring vedrørende fremtidig eierforhold – hvis ikke blir ikke moloen reparert.

– Så snart eiendommen er i kommunal eie, blir moloen utbedret. Det har vært et par forsøk på å få til en avtale som ikke har lyktes, men det håper vi skal løse seg nå. Moloen er viktig for bygda, for den lokale næringen og kommunen, sier ordfører i Berg, Roar Åge Jakobsen til Folkebladet.

Reaksjon

Morten Eriksen, styreleder i Skaland Dagligvare AS, som i dag er grunneier på den aktuelle tomta, er skuffet over det som kom frem på kommunestyremøtet.

– Jeg blir lei meg på måten enkelte i kommunestyremøtet står frem og tegner et negativt bilde av meg, som har brukt av min egen tid og midler for å være en bidragsyter og jobbet frem lokalsamfunnet i mange år. Dette forstår jeg ikke, og mener vi ikke har stoppet utviklingen, sier Eriksen til Folkebladet.

Han mener det ikke stemmer at de og kommunen har hatt forhandlinger over flere år om grunneierforholdene.

– Vi har ikke mottatt forespørsler fra kommunen om å selge eiendommen til dem. Vi ble imidlertid innkalt til et møte der kommunen orien-terte om at de ville framme sak for jordskifteretten i et forsøk på å skaffe seg retten til eiendommen. I den forbindelse har vi gitt vårt tilsvar med nødvendig dokumentasjon på at vi er rettmessige eiere. Ut over det har vi forholdt oss til en rettslig bindende avtale. Kommunen har bygget en molo på privat grunn, hvor de er forpliktet til å rette opp skader og ikke påføre oss det ansvaret, sier Eriksen.

Skuffet

Han er skuffet over at mye av det som ble sagt oppe på talerstolen under kommunestyremøtet torsdag.

– Vi hadde en lengre prosess hvor Jansen som daværende ordfører fikk papirene til gjennomlesning, vi gikk gjennom alt punktvis og var enige om ordlyden i doku- mentet. Jeg er skuffet over at jeg nå fremstilles som en syndebukk ved at Jansen fremstiller det som at jeg har kuppet saka på uheldig tidspunkt, sier Eriksen.

Hotellplaner

Eriksen forteller at han sammen med og daglig leder og medeier, Sissel Grande hele tiden hatt interesse for å videreutvikle og jobbet aktivt for å få en hotelletablering på tomta.

– Vi har konkrete planer på gang, men har ikke ønsket å løfte dette frem i media før vi vet at dette kan bli en realitet. Kanskje ikke resultatet av dette blir et stort hotell med integrering av butikk, men et mindre hotell som likevel skaper arbeidsplasser og utvikling. Vi er i prosess med en seriøs partner og se på muligheter for området. Noe mer ønsker jeg ikke å si om dette på nåværende tidspunkt, sier Eriksen.

– Kan dere og kommunen bli enige om å overføre tomta til kommunen?

– Det ønsker jeg ikke å svare på. Hvis det blir et møte vil jeg møte de uten å være bundet til noe jeg uttaler meg om i avisa.

– I kommunens vedtak står det at de ikke vil vedlikeholde molo hvis de ikke får eiendommen, hva tenker du om det?

Vi har en rettskraftig avtale med de som forplikter kommunen å vedlikeholde molo ved skader. Det kan man ikke vedta seg bort i fra. Å framsette trusler er vel ikke akkurat med på å skape et godt forhandlingsklima, avslutter Eriksen.