Juni måned har vært preget av så kalde og våte dager at det kan gi konsekvenser for både grønnsaksproduksjon og for bærhøsten. På forsøksgården Holt, driftet av Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), har de blant annet observert at blomstringen av multer har startet to uker senere enn ved normalår.

– Generelt kan man si at det er mye forsinkelse på grunn av det våte været. Bønder har også hatt problemer med å komme seg ut på jordene fordi det har vært for vått, forteller Inger Martinussen, avdelingsleder for NIBIOs divisjon for matproduksjon og samfunn på Holt.

BÆREKSPERT: Inger Martinussen, avdelingsleder for NIBIOs divisjon for matproduksjon og samfunn på Holt. Foto: Naumann

Få insekter

Blomstringen startet for litt siden, og Martinussen forteller at hun nylig har sett godt med både multe- og blåbærblomster. Dette skyldes at fint vær på høsten i fjor la grunnlaget for årets blomsterknopper. Årets regntunge sommer har dessverre ført til at denne effekten er fånyttes.

– Når det gjelder villbær, har det kalde været sørget for at det er få insekter i skogen til å pollinere blomstene, forklarer hun.

En annen utfordring er at multeblomstene, som skal fungere som lokkemat for insektene, kan regne bort.

– Hvis hun-blomstene blir utsatt for kraftig regn, kan de ikke pollineres, og da kan grunnlaget for multene være ødelagt, sier hun.

– Skal ikke krisemaksimere

Under gode forhold vil multer bruke fem–seks uker fra blomstring til modne bær. I et veksthus med en gjennomsnittstemperatur på 18 grader, vil dette ta omtrent en måned.

– Med rundt seks grader går det mye langsommere. Normalt sett kan multene i Troms være klare fra midten av juli, mens vi i år må vente til månedsskiftet juli–august, forteller hun.

– Burde eiere av multeland være nervøse?

– Alle som lever av, eller har interesse for høsting, kan godt være litt nervøse. Vi skal ikke krisemaksimere heller, men da bør det slutte å regne.

– Bønder er jo derimot vant til å forholde seg til været, så de har nok litt mer is i magen, legger Martinussen til.

SOPP: Derimot kan det bli et godt soppår. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Kan bli godt soppår

Selv om det kan se mørkt ut for bærplukkerne, kan forholdene for sanking av kantareller og andre villsopper fremdeles være gode til høsten, ifølge Martinussen.

– Sopp vokser fort, men liker ikke altfor vannmettet jord. Om det tørker opp og blir litt varmere, kan det vokse bra, sier hun, og kommer med en ellers fattig trøst til værsyke tromsøværinger:

– De ligger dårligere an sørpå, hvor det har vært svært varmt og tørt hele sommeren.